Poznejte Krále komiků do detailu. Navštivte liberecké Centrum Vlasty Buriana

22. listopad 2018

Vlasta Burian – to je pojem české kinematografie a divadla. Titul Král komiků u nás lze jen těžko přisoudit někomu jinému. To se všeobecně ví. Už méně se ví, že Burianovým rodištěm je Liberec.

Rodný dům stával v Lucemburské ulici. Jen pár desítek metrů odsud v roce 2015 vyrostlo Centrum Vlasty Buriana, které umělce představuje jako všestranného člověka a také pořádá řadu akcí.

Vlasta Burian se v Liberci narodil 9. dubna 1891 jako Josef Vlastimil Burian. Do 11 let mu v Liberci říkali Pepíku. Pak se rodina přestěhovala do Prahy a Burian, který už tehdy bavil spolužáky, přičichl k divadlu. Byl také zdatným sportovcem, především fotbalistou. Dokonce se prý rozhodoval mezi fotbalem a divadlem. Vyhrálo divadlo a zrodil se přední český divadelní a filmový herec, zpěvák, divadelní ředitel a imitátor.

Burian jedním z nejpopulárnějších herců za první republiky. Po 2. světové válce byl neprávem označen za kolaboranta a odsouzen. Teprve v r. 1950 mu bylo herectví opět povoleno. Rehabilitován byl až 32 let po své smrti v roce 1962. Jeho obliba trvá dodnes, o čemž svědčí vítězství v anketě o "Krále komiků" a časté televizní reprízy jeho filmů. Z nejznámějších filmů jmenujme: Přednosta stanice, Tři vejce do skla, Anton Špelec ostrostřelec, C. a K. polní maršálek, Ducháček k zařídí, Byl jednou jeden král...

Interiér Centra Vlasty Buriana

Pokud se do Centra Vlasty Buriana vydáte do 28. listopadu, tak stihnete výstavu T.G.M a Vlasta Burian v historických dokumentech aneb Potkali se? Kromě přednášek a promítání a setkání probíhají v centru i sportovní akce. Burian byl velkým sportovcem, dokonce se rozhodoval mezi fotbalem a divadlem, a tak není nepochopitelné, že ve druhém patře centra je fitness a vitality centrum. Hlavní náplní ale zůstává osvětová činnost připomínající slavného libereckého rodáka.

Komentář Jardy Hořeního: Centrum Vlasty Buriana je konečně důstojnou připomínkou jednoho z nejslavnějších libereckých rodáků. Škoda, že nestojí na místě rodného domu v Lucemburské ulici zbouraného prý v roce 1960. To místo moc útulné není. Za to Centrum Vlasty Buriana, to je paráda. Je sice trošku stranou, ale ze Soukenného náměstí to je en 300 metrů, které stojí za tu zacházku.

Centrum Vlasty Buriana najdete v dolním centru Liberce
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.