Vydejte se k Hodkovickým Kvočnám

Zajímavé reliéfy skalních stěn - to jsou Kvočny nad Hodkovicemi nad Mohelkou. I s dodržováním dvoumetrového odstupu se naší redaktorce Ivaně Bernáthové lezlo skvěle.

Pár kilometrů na Hodkovicemi nad Mohelkou na Liberecku najdete skupinu pískovcových skal se zajímavými tvary a reliéfy. Dostaly název Kvočny. Můžete si tam zahrát se zkušeným horolezcem na horolezčata, protože Kvočny jsou vhodné na řadě míst i pro začátečníky. Prozradíme, že vrchol skály Velká kvočna zdolal jako první v roce 1904 průkopník horolezectví Rudolf Kauschke. Skupina skal tehdy nesla místní označení Gückel, tedy Kohout. Dnes máme s kohoutích skal skaliska slepičí. Mají název Malá a Velká kvočna, třetí dostala pojmenování Východní věž.

V roce 1995 byly skály vyhlášeny za významný krajinný prvek, na jejich povrchu jsou zajímavé železité inkrustace a voštiny, skoro jakoby je vytvořil malíř. Kolem rostou buky, smrky a břízy. Podle geologů souvisí vznik bizarních skal s třetihorními tektonickými pohyby podél lužického zlomu.  Kdo není horolezec, může vyjít po silnici nad skály, dostat se k nim po cestičce a kochat se z jejich vrcholů výhledem na malebnou krajinu mezi Hodkovicemi nad Mohelkou a Českým rájem.

Spustit audio

Související