Výlet do hor během celostátní karantény? Možné to je, ale má to svá pravidla

Poměrně vysokou návštěvnost Jizerských hor a Krkonoš hlásí v těchto dnech Horská služba a starostové tamních obcí. Lidé vyrážejí nejen na jednorázové výlety, ale i třeba i na vícedenní pobyty na chatách a chalupách. Speciální opatření vlády kvůli koronaviru pohyb v přírodě nezakazují, má to ale své limity.

Ministerstvo zdravotnictví důrazně doporučilo lidem dodržovat o víkendu zákaz volného pohybu a omezit návštěvy chat a chalup. K tomu se připojuje i Liberecký kraj. Vyzývá rekreanty, kteří i přes nařízenou karanténu opustili své trvalé bydliště a odjeli na chaty a chalupy, aby se přihlásili na speciální linku krizového štábu.

Čtěte také

„Ty informace jsou pro nás důležité především proto, že kdyby tam museli zasahovat třeba hasiči, policie, nebo krajská záchranka, tak bychom kvůli bezpečí chtěli vědět, že budou někde na místě, kde jsou lidé, kteří mohou být potencionálním zdrojem nákazy nemoci Covid 19,“ uvedl k tomu hejtman Libereckého kraje Martin Půta ze SLK. Linka krizového štábu má telefonní číslo 485 226 999. Můžou se přihlásit i prostřednictvím emailu: krizovy.stab@kraj-lbc.cz

Jizerské hory

V souvislosti s karanténou správci CHKO Jizerské hory přímo žádná doporučení nemají. Nijak pohyb neomezují, lidé jen musí jako vždy chodit po značených turistických stezkách. Běžecké lyžování sice vysloveně zakázáno není, ale protože jde o masový sport, tak ho Liberecký kraj ho důrazně nedoporučuje. Správci stop už také nesmějí po dohodě s krajem tratě upravovat, rolby ani skútry už je více než týden neprojíždějí.

V Jizerských horách se už kvůli koronavirové epidemii neupravují běžkařské stopy

Krkonoše

Kromě Libereckého kraje vydal seznam doporučení o pobytu v přírodě také Krkonošský národní park. Ten uvádí, že trávit čas na soukromé chalupě nebo v přírodě je možné, ovšem v případě, že "ji máte za humny". Za krkonošskou přírodou by tedy měli vyrazit jen lidé z blízkých oblastí. Správci parku také připomínají tato omezení:

Je zakázaný provoz ubytovacích zařízení
Je zakázáno překračovat hranice
Lidé se také nesmí pohybovat ve velkých skupinách
I v přírodě má člověk chodit s rouškou

autoři: sas , Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související