Vláda představila konsolidační balíček. Spořit chce na výdajích státu či platech státních zaměstnanců, změnit by se mohly i některé daně

11. květen 2023 14:53

Potraviny, léky nebo vodné a stočné by mohly být o něco levnější. Vláda to navrhuje v úsporném balíčku. Ten počítá s tím, že daň z přidané hodnoty bude nově ve dvou sazbách - snížené 12procentní a základní 21procentní. Jedinou výjimku budou mít knihy, u těch bude DPH nulová.

Ministerstvo financí chce naopak zvýšit spotřební daň z tabáku a alkoholu. Stoupnout by měla taky daň z nemovitosti a daň z příjmu právnických osob.

„Daň z příjmu firem je v tuto chvíli pod průměrnou sazbou v rámci Evropské unie. Rozhodli jsme se zvýšit tutro sazbu o dva procentní body, z devatenáctio na jednadvacet procent,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS.

Vláda představila taky některé změny v důchodovém systému. Věk odchodu do penze by se měl nově nastavovat podle vývoje doby dožití každý rok. Týkalo by se to lidí starších 50. let. Důchod by měl trvat v průměru 21,5 roku.

Spustit audio

Související