Za parkování na vyhrazených místech si držitelé průkazek ZTP v Liberci připlatí

7. květen 2023 09:47

Liberec zpřísnil pravidla, podle kterých mohou lidé se zdravotním handicapem žádat o přidělení vyhrazených parkovacích stání pro auto. Důvodem je nedostatek míst k parkování ve městě. Nadále tak jsou bezplatná vyhrazená místa jen pro držitelé karet ZTP/P a nově se doba platnosti přiděleného místa zkrátí z pěti na dvou let.

Dosud měli zdarma v Liberci vyhrazená parkovací stání i držitelé průkazu ZTP. Ti budou nově platit polovinu základního poplatku, který je pro centrum města ročně ve výši 35 000 korun a v dalších částech Liberce 20 000 korun. Změna pravidel se týká jen nových žádostí.

„Všechny stávající smlouvy doběhnou v tom původním provedení, všechny nové žádosti už budou posuzovány podle nových pravidel,“ uvedl náměstek primátora Jiří Šolc z hnutí ANO. Ročně podle něj město vydá kolem 40 parkovacích karet držitelům karet ZTP a ZTP/P. Aktuálně je v Liberci 165 vyhrazených stání pro vozidla zdravotně handicapovaných.

„Tato praxe tady bez přestávky funguje, je velmi kvitována. Nicméně tím, jak asi pravděpodobně narůstá stupeň motorizace anebo počet handicapovaných lidí, tak se nám přestává dostávat míst,“ přiblížil Jiří Šolc. Situace začíná být podle něj vážná zejména na sídlištích.

Pro držitele vyhrazených parkovacích míst nově platí ještě jedno pravidlo, podle Šolce se město inspirovalo v sousedním Jablonci nad Nisou. „Nově, pokud držitel takto vyhrazeného parkovacího místa dlouhodobě odcestuje, například do lázní či na měsíc na chatu, bude muset místo umožnit k užívání sousedům,“ dodal náměstek.

autoři: Eva Malá , Hana Hauptvogelová , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související