Vidět je ji možné jen na dvou místech na světě: Na Borneu a v Liberci. Masožravka láčkovka rádža

Liberecká botanická zahrada je v současnosti jedinou na světě, kde je k vidění masožravá rostlina jménem láčkovka rádža. V přírodě se vyskytuje pouze na jednom místě, na hoře Kinabalu na Borneu.

Masožravka láčkovka rádža v detailu

Masožravou láčkovku rádža je možné vidět pouze na dvou místech na světě. Jedním z míst je hora Kinabalu na Borneu, tím druhým liberecká botanická zahrada. Láčkovka rádža roste ve speciálně upraveném skleníku, v přírodě je kriticky ohrožená a chráněná mezinárodními konvencemi. Nebezpečí pro ni představuje nelegální sběr nebo ztráta přirozeného prostředí.

V Liberci v botanické zahradě jsou k vidění i vzácné masožravé rostliny ze Sumatry

„Toto je rostlina, která pochází z laboratoře. Byla namnožena takzvanou axenickou kulturou, tedy v lahvičce, ve sterilním prostředí, kam se jí dodával cukr, živiny a vitamíny. Narostla malá sazenička, byla otužena a v tu chvíli my jsme ji zakoupili,“ vysvětlil, odkud liberecká botanická zahrada rostlinu získala, její ředitel Miloslav Studnička.

Podle něj je i liberecký skleník s touto rostlinou jedinečný: „Nevím, jestli ji máme jenom my, možná ji mají i v Mnichově, nebo v Kew Garden (v Londýně) ve sbírkách. Ale můžu s jistotou říci, že tady je jediné místo na celém světě, kde ji ve skleníku můžete vidět. Jinak musíte na Borneo,“ popsal.

V liberecké botanické zahradě pěstují i další unikátní horské masožravé rostliny, například ze Sumatry.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související