FOTO: Tři největší lekníny světa na jednom místě. Botanická zahrada Liberec chystá mimořádné prohlídky

5. srpen 2019

V botanické zahradě v Liberci kvetou tři největší leknínovité rostliny světa, včetně vzácné viktorie královské. Její květy jsou první noc bílé, druhou noc mění barvu na růžovou a postupně odkvétají. Návštěvníci mohou otevřené lekníny spatřit brzy ráno nebo v podvečer.

Podle ředitele zahrady Miloslava Studničky tkví vzácnost liberecké expozice v kompletním osazení největších druhů leknínů na jednom místě. „Jsme určitě jediná botanická zahrada v republice, možná i v Evropě, která svým návštěvníkům ukáže v jednom bazénu všechny tři druhy největších leknínovitých rostlin světa,“ říká ředitel liberecké botanické zahrady Miloslav Studnička.

Rostlinám věnují liberečtí zahradníci velkou péči. „Viktorie královská se příliš často nepěstuje. Považuje se za jednu z nejchoulostivějších rostlin vůbec,“ vysvětluje Miloslav Studnička. Voda v bazénu, který se nachází ve speciálním celoročně vyhřívaném pavilonu postaveném tropickým leknínům na míru, má nehledě na venkovní podmínky stálou teplotu 27°C.

Listy liberecké viktorie královské dosahují průměru jeden a půl metru a podle zahradníka Vítězslava Bořka udrží až 15 kilogramů váhy.

Viktorie královská je původem z Amazonie

Rozkvétající a odkvétající viktorie královská

Viktorie královská je zajímavá především svými kulatými a zespodu ostnatými listy, které leží na hladině vody a které ji ve volné přírodě chrání před okusováním vodními živočichy. Ty v Liberci mají průměr až jeden a půl metru, ale stále ještě rostou, a podle Vítězslava Bořka udrží až 15 kilogramů váhy.

Květ této vzácné rostliny je první noc bílý, přes den se zavírá, a druhou noc se znovu otevírá do barvy fialovo-růžové. 

Její semeníky se pod vodou zavazují do punčoch, aby botanická zahrada o vzácná semena nepřišla. „Právě teď se vlastně zavře, já ho zavážu a bude nám zrát,“ dodává místní zahradník Vítězslav Bořek. Semena zrají přibližně měsíc a poté se sklízí. Díky mimořádně teplému letnímu počasí existuje podle ředitele liberecké botanické zahrady reálná naděje, že semen bude dostatek i pro distribuci do dalších zahrad.

Všechny lekníny pokvetou v liberecké botanické zahradě až do září. Pro návštěvníky chystají zahradníci i speciální noční prohlídky. Ta první s názvem „Večerní číhaná na rozkvět viktorie královské“ se uskuteční již zítra, 6. srpna, od 20 do 22 hodin, kdy bude pavilon leknínů výjimečně přístupný veřejnosti z bočního vchodu v ulici Purkyňova.

autoři: Lucie Fürstová ,

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.