VIDEO: Vánoční trhy letos moc nebudou, o blyštivou nádheru ale nepřijdete. Skláři jsou online

18. listopad 2020

Drobní výrobci dekorativního skla a vánočních ozdob letos nejspíš přijdou o většinu příležitostí své kousky nabídnout veřejnosti na trzích a podobných akcích. Ale nevzdávají se. Dál tvoří ve svých dílničkách a k prodeji se snaží využít třeba sociální sítě. Jednu ze sklářských dílniček v Malé Skále v Českém ráji navštívil náš redaktor.

Když se řekne technické sklo, tak si většinou představíme zkumavky a kádinky, varné konvice či skleničky, pánové možná i spirálové chladiče. Ovšem z technického skla vznikají i hezké dekorativní až umělecké kousky. V Malé Skále u kahanu tvoří třpytivou krásu Marcela Andělová.

„Základem všeho je trubice. Máme formy, foukáme do trubice, do šuplery, natavujeme, můžeme vlastně cokoliv. Do určité velikosti tedy,“ směje se. Jedna věc je vánoční dekoraci vyrobit, druhá prodat. „Žádné trhy teď nejsou, museli jsme se ponořit do sociálních sítí a zkusit oslovit zákazníky tam. Dobré je spojení více řemeslníků, my teď máme skupinu Skleněný ráj, kde jsou drobní skláři, je to takový virtuální stánek,“ popisuje. „Je to takové pohlazení po duši a ta zpětná vazba je tam vlastně hned, zákazníci píšou, jak se jim to líbí, nebo komu udělali radost, to je hezké,“ říká.

Drobní živnostníci to nemají v této době jednoduché, ale jak ukazuje příklad Marcely Andělové, i špatné časy mohou přinášet hezké zážitky.

Související