VIDEO: Liberecký kraj zasáhl silný vítr

Hasiči vyjížděli ke stovkám událostí, tisíce domácností bylo bez proudu, popadané stromy blokovaly silnice a železniční tratě a ničily střechy, automobily a dráty elektrického vedení.

Pondělní bouře Sabina naštěstí v Libereckém kraji nezpůsobila velké škody. Kromě zraněné ženy ve Starých Splavech byl jedním z nejzávažnějších případů strom spadlý na chalupu v osadě Peklo na Frýdlantsku. Naštěstí nikoho nezranil, protože v budově nikdo nebyl. Vzrostlý strom museli pomocí navijáku odstranit profesionální hasiči spolu s dobrovolnou jednotkou.

Čtěte také

Hasiči měli stovky výjezdů k popadaným stromům a větvím. Ty na mnoha místech přerušily elektrické vedení, bez proudu zůstaly tisíce lidí a energetici vyhlásili kalamitní stav. Nejvíce událostí spojených s orkánem Sabine řešili hasiči na Frýdlantsku. Kvůli spadlým stromům byla celé dopoledne uzavřená silnice z Kryštofova Údolí na Andělskou horu.

Vítr se ještě vrátil

V poledne udeřil orkán Sabine ve druhé vlně a hasiči během řešili 140 událostí. Byly to opět hlavně stromy popadané přes komunikaci. V souvislosti s orkánem Sabine byla po pádu stromu zraněná žena ve Starých Splavech, druhá žena byla zraněna v důsledku dopravní nehody v České Lípě. Objevily se také případy utržených nebo poškozených střech rodinných domů, garáží a průmyslových objektů. Hasiči řešili také stromy popadané na dráty elektrického vedení a na železniční koleje. Mimořádné události po celém kraji řešilo více než 900 hasičů.

autoři: Eva Malá , reČRoL | zdroj: Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje

Související