V roce 2020 se Oldřichovem v Hájích svezete po nové silnici, plánuje kraj

28. leden 2019 09:29

Už příští rok by měli řidiči jezdit po opravené silnici 3. třídy v Oldřichově v Hájích. Pro rekonstrukci za více než 160 milionů korun kraj teď hledá vhodnou firmu.

V Oldřichově v Hájích dělníci vymění nejen konstrukci silnice, ale komunikaci taky odvodní a významné změny se dočká okolí silnice. Celkové náklady na rekonstrukci jsou skoro 166 milionů korun. Projekt už je hotový. Kraj teď společně s obcí hledá firmu, která silnici obnoví, říká hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj: „Je to projekt, který se připravoval tři roky a z pohledu financování je na něm zajímavé to, že bude financován z integrovaného plánu rozvoje území Liberec – Jablonec jako jeden ze silničních projektů.“

Miliony korun vynaloží i obec, která zaplatí třeba opravu chodníků. Nové ale budou například taky autobusové zastávky nebo přechody pro chodce. Silnici přes Oldřichov hodně využívají nejen osobní automobily, ale také řidiči kamionů mířící přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy nebo Hejnic.

V rozpočtu kraje je na rekonstrukce krajských silnic vyčleněno 100 milionů korun. Kraj chce získat další peníze u Státního fondu dopravní infrastruktury a taky z evropských dotací. Právě z těchto dotací částečně opraví silnici z Mimoně do Ralska, z Doks do Dubé a úsek Česká Lípa – Dobranov. V letošním roce plánuje kraj opravit třeba taky silnice mezi Horní Černou Studnicí a Novými Mýtinami. Dělníci budou pracovat i na kilometrovém úseku v Zákupech, v místní části Kamenice.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související