Silný vítr lámal a vyvracel stromy. Nejvíce na Českolipsku

10. březen 2019

K několika desítkám popadaných stromů vyjížděli hasiči v Libereckém kraji během víkendu kvůli silnému větru. Nejvíce událostí ze šestatřiceti řešili na Českolipsku.

Vítr nelámal a nevyvracel jen stromy. U dvou vyvrácených pouličních lamp zasahovali hasiči z Liberce v Sokolské ulici a také jejich kolegové v Josefově Dole, řekl Daniel Mlčoch z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

Hasiči v souvislosti se silným větrem odklízeli většinou popadané stromy a větve přes komunikace a elektrická vedení. Nejčastěji vyjížděli na Českolipsku, kde řešili 15 událostí, deset jich bylo na Liberecku. Podle severočeské mluvčí skupiny ČEZ Soni Holingerové se všechny poruchy na dodávkách elektřiny podařilo do rána odstranit. Aktuálně žádné výpadky v souvislosti s větrem hlášeny nejsou. Také provoz na silnicích a železnici je od rána bez problémů.

Další výstraha meteorologů před silným větrem platí pro celou republiku do pondělní deváté hodiny. Vítr místy dosáhne v nárazech rychlosti až 110 kilometrů za hodinu a na horách i 125 kilometrů za hodinu.

„Doporučujeme omezit pohyb venku či jízdu autem, dbát zvýšené opatrnosti zejména v okolí lesů, větších stromů nebo pod stožáry. Nebezpečné mohou být také neupevněné předměty na volném prostranství například na zahradách nebo terasách,“ dodal Mlčoch.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související