Veterináři v kraji zaznamenali zatím 56 divokých prasat nakažených africkým morem

5. prosinec 2023 12:01

První případ nákazy zachytili veterináři 1. prosince 2022 u Jindřichovic pod Smrkem ve Frýdlantském výběžku, zatím poslední u zvířete uloveného 7. listopadu 2023 v katastru Frýdlantu.

Čtěte také

Více než rok platí v Libereckém kraji veterinární opatření kvůli nákaze africkým morem prasat. Zavolali jsme řediteli krajské veterinární správy Romanu Šebestovi a zeptali se, jak se veterinářům daří s nebezpečnou nemocí napadající nejen divoká prasata bojovat.

Nákaza se v Libereckém kraji zatím omezuje převážně na Frýdlantsko, pozitivní byl i jeden kus ulovený na Českolipsku. Od prvního případu dosud (údaj k 4. prosinci 2023, pozn. red.) veterináři zaznamenali celkem 56 divokých prasat nakažených africkým morem.

„Je důležité o tom informovat buď uživatele honiteb, nebo se obrátit na Policii České republiky, případně na starostu obce, nebo obecní úřad, který spravuje to území, eventuálně na krajskou územní správu,“ připomněl Roman Šebesta, jak postupovat v případě nálezu uhynulého divokého prasete, hlavně v lesích na Frýdlantsku a na Českolipsku.

Drží se nemoc v ohnisku nákazy ohraničeném původní oblastí výskytu, nebo se šíří? Jaká opatření a pro koho aktuálně v Libereckém kraji platí? A jak se daří nákazu zvládat severně od českých státních hranic, tedy v Německu a Polsku? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Michal Jemelka , Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související