Lesní hospodáře trápí přemnožená zvěř. Může to změnit plánovaná novela zákona o myslivosti?

V českých lesích zničí přemnožená zvěř v průměru 15 procent nově vysazených stromů. Většinou jde o odolné dřeviny a vede to ke snižování biodiverzity lesů. Vyplývá to ze zprávy Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů. Nakolik by tuto situaci měla napravit novela zákona o myslivosti, jsme se ptali lesníka Jana Dudy.

„Uvažuje se, pokud (novela) projde celým legislativním procesem, který je teprve na začátku, že by měla začít platit od začátku roku 2025. Zásadní a pro les naprosto klíčová změna je, že se bude odlov zvěře plánovat podle míry poškození lesa," přiblížil Jan Duda.

Lesník Jan Duda byl hostem ve studiu Českého rozhlasu Liberec

„Pokud je poškození nadměrně vysoké, odlov se navýší, aby se upravily stavy zvěře do rovnováhy, a les mohl s nějakou únosnou mírou poškození úspěšně odrůstat,“ doplnil lesník s tím, že tento postup se uplatňuje v řadě okolních států.

Jaké jsou navrhované parametry pro povolenky k lovu? Budou se měnit výměry honiteb? Jaké změny jsou plánované v evidenci myslivosti? A co dalšího trápí lesy nejen v Libereckém kraji? Poslechněte si celý rozhovor Ivety Kalátové s lesníkem Janem Dudou.

Spustit audio

Související