Verdiho Otello v Liberci po více než dvaceti letech. Tentokrát v nezkrácené verzi

24. březen 2022

Divadlo F. X. Šaldy v Liberci uvede 25. března od 19 hodin premiéru Verdiho opery Otello. Bude to její další uvedení po více než dvaceti letech.

Po více než dvaceti letech se na jevišti libereckého Divadla F. X. Šaldy opět rozezní tóny opery italského skladatele Giuseppe Verdiho Otello. Shakespearovský příběh intrik a žárlivosti, končící vraždou a sebevraždou, bude ale tentokrát zcela jiný. 

Při jeho posledním libereckém nastudování byly kvůli interpretační náročnosti některé pasáže vyškrtnuté. Za dvě dekády se soubor výrazně kvalitativně posunul a dílo bude uvedené celé.

„(rozdíl je) V posunu kvality ansámblu a to zejména v orchestru, ale i ve sboru. Tenkrát jsme několik škrtů provedli možná i pro náročnost interpretace. Dneska uvádíme dílo celé,“ vysvětlil dirigent Martin Doubravský, který se na nastudování obou představení podílel. Jiná je i scéna a kostýmy, které nemají zastínit syrovost příběhu.

V Šaldově divadle s režisérem Oldřichem Křížem, dirigentem Martinem Doubravským a pěvci Tituszem Tobiszem a Michalem Lehotským natáčel redaktor Tomáš Mařas.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související