Včely vyzařují určitou energii, kterou čerpám, říká včelař z Turnovska

26. říjen 2016
Koktejl

Málokdo může říct o včelách tolik jako Josef Thoř z Pěnčína na Turnovsku, který je chová už přes padesát let. Inspiraci hledal hned po vojně u prarodičů, včely potřeboval pro svůj jablečný sad.

Sad i včelí úly má Josef Thoř v blízkosti domu, kde se narodil a kde žije dodnes. „Na tomto místě jsem postavil první včelín, měl jsem tu šestery včely. Tak jsem začínal,“ vzpomíná Josef Thoř. Od té doby se úly hrající všemi barvami rozrostly, teď jich tu má osmdesát.

„Včelky musí mít pořád co dělat“

Péče o včely je pro Josefa Thoře radostí i starostí zároveň. Jaké jsou hlavní zásady? „Musí mít pořád co dělat, musí mít prostor a během srpna do začátku září se nakrmí,“ říká včelař z Pěnčína.

Stravování pilného hmyzu? Až 24 kg cukru ročně

Svým včelám dává Josef Thoř přibližně 15 až 18 kilogramů cukru, v případě tzv. horšího roku padne na stravu včel až 24 kilo cukru.

Opylení ovocných stromů bylo důvodem, proč se Josef Thoř včelám začal před lety věnovat, teď už si ale svůj život bez nich nedokáže představit. „Ty včely vyzařují určitou energii, kterou já čerpám tím, že se v nich hrabu rukama, rovnám plásty a dávám jim to, co potřebují,“ uzavírá včelař.

Včelař Josef Thoř "v akci"
autor: Michaela Vlková
Spustit audio