Vánoční štola v Německu: Stojí i přes 500 korun, na přípravu originálu musíte mít povolení
Symbol německých Vánoc, originální vánoční štola. Nejlepší suroviny, cena i přes 20 euro za kus. V saské metropoli je dokonce chráněna speciálním označením. Ochutnat ji můžete třeba na vánočních trzích v Drážďanech, které probíhají až do 24. prosince.
Pokud jste někdy pravou německou vánoční štolu ochutnali, asi se na hony lišila od té, kterou lze koupit v českých supermarketech. Pravá vánoční štola od kvalifikovaných německých pekařů se doslova „rozpadá na jazyku“.
Komise rozhoduje, jestli pečivo může nést označení „Drážďanská štola“
Je připravena z těch nejlepších ingrediencí a rozhodně není levná, za tu největší můžete dát i přes dvacet euro. Je-li to tzv. vánoční štola Drážďanská, pak je připravena pod přísným dozorem speciální komise Drážďanské štoly, která rozhoduje o tom, zda dané pečivo může toto prestižní označení nést. Povolení péci tradiční drážďanskou štolu má v Sasku jen 125 pekáren.
Komisi, rozhodující o přidělení tohoto prestižního označení, předsedá pekařský mistr Bernd Richter. Který přes Vánoce působí v prostředí zážitkové pekárny přímo na vánočním trhu, kde lze nahlédnout do zákulisí drážďanského vánočního pekařského řemesla.
Do zážitkové pekárny se podívali i redaktor Českého rozhlasu Liberec, David Hamr s Petrem Kumpfem. Nejprve nesměle ochutnávali, a pak se pekařského mistra začali ptát na tajemství přípravy originální drážďanské vánoční štoly. Poslechněte si v přiloženém příspěvku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka