Václav Postránecký začínal v Liberci jako technikář

16. říjen 2017
Koktejl

Herec, režisér a divadelní pedagog Václav Postránecký slaví dnes 8. září narozeniny. Český rozhlas Liberec mu poblahopřál a taky se ptal, jak herec strávil léto a co ho čeká na podzim. Zajímavé je, že v známá tvář českého filmu v Liberci začínala v divadle s nehereckým angažmá.

O prázdninách si Václav Postránecký zakázal jakoukoli práci v oboru a taky rekreaci. Léto strávil doma na zahradě: „Válel jsem se se s pracovním nářadím u svého domku a dělal jsem drobné úpravy.“


A co dělá v těchto dnech? Jak tráví září? „V Národním divadle oprašujeme naše komedie a začínáme je hrát, to je vždycky velký náraz po létě,“ komentuje známý herec své zářijové pracovní vytížení. Vedle dalších činností prozradil novou filmovou říjnovou premiéru Bikeři, kde si zahrál cyklistu v kolové, dále ho čeká účast v české komedii Zbihoň, o Hankových rukopisech.


Liberec je město, které mám rád


Možná málokdo ví, že herec ve městě pod Ještědem trošku neobvykle „rozjížděl“ svou divadelní kariéru. „Liberec mám rád, tam jsem dělal takový předkolo své divadelní činnosti,“ popisuje Postránecký a dál pokračuje: „Chtěli mě angažovat jako eléva v roce 1960, ale protože by mně dali malou gáži, tak mi raději nabídli, že mě zaměstnají jako technikáře, takže jsem si tam udělal takové zahřívací předkolo před svým profesionálním životem divadelníka.“

Herec Václav Postránecký
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.