V Železném Brodě můžete potkat vodníka. Podle pověsti chtěl zbourat perníkářství

30. říjen 2016
Koktejl

Jako v pohádce. Tak si budete připadat v Železném Brodě, když si projdete městskou památkovou rezervaci Trávníky plnou prastarých roubenek. Věřte nebo ne, narazit můžete i na vodníka, který od jara do podzimu vysedává na břehu potoka Žernovníku a bafá ze své fajfky.

Na zhruba kilometrovém okruhu Trávníky potkáte malebnou roubenou chalupu snad na každém kroku. Nenechte si ujít železnobrodskou pohádkovou „třešinku na dortu“, která se líbí dětem i dospělým.

Železný Brod má nejenom svého vodníka, ale i vodnickou pohádku. Pověst, kterou napsal Vladimír Mikolášek.

„Vodník je tu vždycky přes léto,“ říká Alena Kortanová, rodačka a kronikářka města a pokračuje: „Železný Brod má nejenom svého vodníka, ale i vodnickou pohádku – pověst, kterou napsal spisovatel Vladimír Mikolášek.“

Nešťastně zamilovaný vodník připravoval pomstu

Pohádka o železnobrodském vodníkovi vypráví i o domku Jechovsko, který dodnes stojí na Malém náměstí. V onom domě bývalo perníkářství a vodník se zamiloval právě do perníkářovy dcery. Jenomže dívčina o hastrmana nestála, a tak zelenáč z nešťastné lásky začal vymýšlet pomstu.

„Když přišla povodeň, vodník se rozhodl, že Jechovsko zbourá,“ vypráví Alena Kortanová. Vodní mužík začal podtrhávat základní kameny na jednom konci stavby, svou pomstu ale nestihnul dokončit. „Vodníka pak vyhnali a Jechovsko se nahrbilo, proto se mu říká někdy i Hrbatá chalupa,“ uzavírá kronikářka.

Železnobrodský vodník v celé své kráse
autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.