V terénu nešlo rozlišit, kdo je „dobrák“ a kdo profesionál. Dobrovolné hasiče za zásah v Hřensku ocenili i hejtman a ministr

8. listopad 2022

50 jednotek dobrovolných hasičů z Libereckého kraje zasahovalo v létě roku 2022 při požáru lesa v Národním parku České Švýcarsko. V pondělí 7. listopadu se jim dostalo nejen poděkování od ministra vnitra, hejtmana Libereckého kraje a vedení Hasičského záchranného sboru.

Do zásahu při požáru v Hřensku v létě 2022 se zapojilo celkem 50 jednotek sborů dobrovolných hasičů následujících obcí Libereckého kraje:

Cvikov, Česká Lípa, Český Dub, Desná, Dubá, Frýdlant, Hejnice, Heřmanice, Hrádek nad Nisou, Hrádek nad Nisou – Dolní Sedlo, Jablonec nad Jizerou, Jablonec nad Nisou – Paseky, Jablonné v Podještědí, Jablonné v Podještědí – Postřelná, Janov nad Nisou, Karlovice, Kravaře, Krompach, Kryštofovo Údolí, Kunratice u Cvikova, Lázně Libverda, Liberec – Krásná Studánka, Liberec – Machnín, Liberec – Růžodol I, Liberec – Vratislavice nad Nisou, Lomnice nad Popelkou, Nové Město pod Smrkem, Nový Bor, Nový Oldřichov, Oldřichov v Hájích, Pěnčín – Huť, Příšovice, Raspenava, Rokytnice nad Jizerou, Rychnov u Jablonce nad Nisou, Rynoltice, Skalice u České Lípy, Sloup v Čechách, Slunečná, Stráž pod Ralskem, Stružnice (Jezvé), Studenec, Světlá pod Ještědem – Rozstání, Turnov, Velenice, Višňová, Vysoké nad Jizerou, Zákupy, Žandov, Železný Brod.

Zdroj: Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje

Tři týdny trval lesní požár v Českém Švýcarsku, dva týdny se na jeho hašení podílelo 50 jednotek dobrovolných hasičů z Libereckého kraje. Zástupcům obcí a jednotek se 7. listopadu v Turnově dostalo zaslouženého poděkování.

Čtěte také

Ministr vnitra STAN Vít Rakušan označil podíl dobrovolných hasičů na hašení v Hřensku jako výrazný a profesionální: „Pokud jsme se dívali na tu procentuální skladbu, tak to bylo víceméně 60 na 40, v Českém Švýcarsku, bylo tedy více ‚dobráků‘, dobrovolných hasičů, než profesionálů. Samozřejmě, oficiální řízení akce pod sebou měli profesionální hasiči, ale v terénu skutečně nešlo rozlišit, kdo z nich je profesionálem, kdo dobrovolný hasič, všichni jednali zcela profesionálně,“ řekl na turnovské stanici.

Zmínil také, že důležité ‚dobráky‘ zajistit finančně a i na to je pamatováno. V rozpočtu je pro dobrovolné hasiče o 400 milionů více, než v předchozím roce, celková suma je 800 milionů korun na nákup techniky a na případné obnovy hasičáren.

„A třeba v rámci odměn za výkon v Českém Švýcarsku jsme vůbec finančně nerozlišovali mezi profesionálem nebo dobrovolným hasičem, ty odměny dostali naprosto všichni,“ dodal ministr Rakušan.

„Byla to pro ty hasiče práce v podstatě jako každodenní, ale vraceli se hodně smutní z toho, co se vlastně může stát, že vůbec nikdo netušil, co by se všechno mohlo stát, a jaké to tam bylo, že opravdu to šlo na krev a že si šáhli na dno svých sil. Ale hodnotili úžasně spolupráci mezi sebou, spolupráci s tamními občany, to hodně vyzdvihovali,“ popsala letní události starostka Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska – Krajského sdružení hasičů Libereckého kraje paní Jiřinu Brychcí, která je v kontaktu se všemi jednotkami.

Dobrovolným hasičům poděkovaly také špičky vedení Hasičského záchranného sboru a také hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). Právě kraj investoval víc než milion korun do nákupu speciálního daru pro hasiče.

„Použili jsme peníze z krizového fondu, které jsou primárně určeny na vybavení jednotek integrovaného záchranného systému. A vzhledem k objemu práce a času, který strávili dobrovolní hasiči z našeho kraje na Hřensku, při pomoci sousednímu kraji, nám přišlo vhodné jim místo diplomu dát něco užitečného,“ vysvětlil Martin Půta, proč se rozhodli obdarovat hasiče speciálními zásahovými batohy pro lesní požáry.

„Jenom věřím, že je nebudeme muset používat v našem kraji,“ přidal hejtman přání.

S menšími lesními požáry už hasiči v Libereckém kraji mají zkušenosti, připomenout můžeme například Železnobrodsko, nebo okolí Dubé, či Doks.

Slavnostní předání darů pro hasiče v Turnově sledoval redaktor Jaroslav Hoření, který dodává, spolu s hejtmanem Půtou, že snad nové zásahové batohy budou potřeba co nejméně, a sazenice stromků, které jednotky dostaly jako připomínku extrémně velkého požáru, dorostou dospělosti.

Spustit audio

Související