Přes noc se plameny nerozšířily. Domovy muselo opustit zhruba 450 lidí

Aktualizace 27. 7., 16:35 Hasiči u požáru v Národním parku České Švýcarsko zasahují čtvrtý den, evakuováno muselo být za tu dobu odhadem 450 lidí. Přes noc se požár nerozšířil, hasiči dál zasahují na ploše o velikosti 1000 hektarů. 

Ústecký kraj nevyhlásil zákaz vstupu do lesů na svém území, přestože o zákazu dopoledne mluvil ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Na místo dorazily hasičské posily z dalších krajů, pomáhají i vrtulníky ze zahraničí.

Podle ředitele hasičů Vladimíra Vlčka na místě zasahuje asi 240 profesionálních a 250 dobrovolných hasičů. Oblíbené turistické místo, Pravčická brána i výletní zámeček s restaurací Sokolí hnízdo v Hřensku, vypadají podle průzkumu z vrtulníku v pořádku.

Ohniska v Hřensku se podle mluvčího krajských hasičů Lukáše Marvana daří držet pod kontrolou. Podle Marvana se podařilo požár zabrzdit i na dalších místech národního parku České Švýcarsko, tedy v Mezné, Mezní Louce a ve Vysoké Lípě, odkud se někteří lidé museli evakuovat. Pod kontrolou hasičů je situace také u obce Janov. Další evakuace hasiči neplánují.

Úřad pro civilní letectví ve středu vyhlásil nad národním parkem České Švýcarsko kvůli rozsáhlému požáru zákaz letů. Bezletová zóna bude v kruhu o poloměru deset námořních mil, tedy asi 18,5 kilometru, do výšky 10 500 stop, tedy přibližně 3300 metrů. Do prostoru mohou pouze letadla a vrtulníky záchranných složek.

Požár hasí sedm vrtulníků. Vedle dvou strojů, které poslaly na pomoc Polsko a Slovensko, s ohněm bojují i dvě armádní a dvě policejní helikoptéry a také vrtulník firmy Czechoslovak Group. Řekl to generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček.

Aktualizace 27. 7., 9:02 Čtvrtý den zasahují hasiči u požáru v Národním parku České Švýcarsko. Požár se přes noc nerozšířil, hasiči dál zasahují na ploše o velikosti 1 000 hektarů. Podařilo se zajistit požární obranu evakuovaných obcí Mezná, Mezní Louka a Vysoká Lípa u Jetřichovic a požár neohrožuje ani zatím nevystěhovanou obec Janov. Domovy muselo opustit odhadem 450 lidí. Hraniční přechod v Hřensku je uzavřen.

„Hlavní hasební práce probíhají na skalách přímo v Hřensku, kde hasiči k likvidaci ohnisek používají i automobilové žebříky. Je to na té pravé straně Kamenice směrem dolů, tam kde to bylo nejméně zasažené,“ řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Podle něj se ve středu navýší počet zasahujících hasičů. Práce komplikuje vítr, který zesiluje a přispívá k rozhořívání ohnisek.

Do parku v úterý dorazil polský vrtulník, který se okamžitě zapojil do pomoci s hašením. Vrtulník ze Slovenska přistál na letišti v Ústí nad Labem a zapojí se během středečního rána. Od šesti hodin podle informací Českého rozhlasu s hasebními pracemi pomáhá také vrtulník od soukromé firmy.

Své domovy museli v posledních dnech kvůli rozsáhlému požáru opustit obyvatelé, chalupáři a turisté z obcí Mezná, Mezní Louka, Hřensko a Vysoká Lípa. Sám se evakuoval skautský tábor u Dolského mlýna. V součtu je to podle mluvčího asi 450 lidí.

Aktualizace 26. 7.,18:00: Požár v Národním parku České Švýcarsko, který se šíří již třetím dnem, dosud zasáhl území o rozloze téměř 1000 hektarů. Podle dostupných údajů je tak nejrozsáhlejším lesním požárem v České republice. Dosud nejrozsáhlejší požár zasáhl v květnu 2012 oblast nazývanou Moravská Sahara u Bzence na Hodonínsku, kde hořelo na 165 hektarech. Informovala o tom ČTK.

Nejvíc ohrožená plameny byla vesnice Mezná, kde zasahovali hasiči. Situace tam byla ale tak nebezpečná, že se museli stáhnout, protože šlo už i o jejich životy. Brzy ráno začaly hořet i domy. Hasiči se střídají a bojují s plameny nepřetržitě dál, nicméně situace je na místě nepřehledná a těžko se odhaduje, kolik lesa je přesně zasaženo. Večer policie nařídila evakuaci Vysoké Lípy.

Lesní požár v Českém Švýcarsku se hasičům nedaří dostat pod kontrolu. Podle odborníka na požární ochranu z Fakulty bezpečnostního inženýrství Technické univerzity Ostrava Martina Trčky za to může zejména jeho velikost a malá vlhkost porstředí. Požár podle něj nepůjde bez změny počasí zcela uhasit.

Aktualizace 26. 7. 13:00: Na místo dorazil taky premiér Petr Fiala z ODS a ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN. Podle něj Česku pomůžou s hašením i některé evropské státy. Například Polsko poskytne helikoptéru, Itálie speciální letouny a pomoc přislíbilo taky sousední Slovensko. Po vyhodnocení škod bude vláda podle Rakušana připravená pomoct obyvatelům zasažených oblastí.

Aktualizace 26. 7. 12:00: V Hřensku právě zasahuje 83 jednotek požární ochrany, je tam přes 400 hasičů. S ohněm bojují také 4 vrtulníky a 2 letadla. Informace na svém twitteru zveřejnili Hasiči. Oheň se už v pondělí rozšířil také do Saského Švýcarska. Hoří tam nad údolím Labe u vyhlídky u obce Schmilka i v dalších částech.

Ústecký kraj vyzývá turisty, aby nejezdili do části Českého Švýcarska, kde hasiči už třetí den bojují s rozsáhlým požárem. Jde o území mezi Hřenskem a Jetřichovicemi. Silnice č.62 z Děčína do Hřenska je od noci úplně uzavřená. Uzavřená je i silnice od Jětřichovic a Janova. Podle mluvčího národního parku Tomáše Salova jsou pro turisty bezpečné například lokality Krásnolipska a Českokamenicka. 

Policie znovu důrazně apeluje na spoluobčany, aby se nepokoušeli vyhnout policejním zátarasům a nevstupovali do lokalit, kde hoří.

Úřad práce ČR nabízí pomoc lidem, které postihl požár v Českém Švýcarsku. Lidé, kterým oheň vážně poškodil majetek, mohou získat dávku mimořádné okamžité pomoci. Obracet se na úřady práce mohou také starostové, při odstraňování škod je možné zajistit pomoc veřejně prospěšných prací. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. Úřad práce je podle mluvčí připraven poslat v případě potřeby své pracovníky do nejvíce zasažených oblastí, aby v místě udělali sociální šetření.

Aktualizace 26. 7. 9:45: Policie kvůli požáru Českého Švýcarska uzavřela cesty do Hřenska od Děčína. Uzavřená je i státní hranice s Německem a silnice od Jetřichovic a Janova. Na místo mají přístup jenom záchranné složky.

Pokud chtějí lidé podpořit hasiče v boji s požárem v Českém Švýcarsku, je možné na Správu Národního parku v Krásné Lípě (Pražská 457/52) zavézt minerálky (ideálně neslazené), popřípadě energetické tyčinky. Kontakt: Jakub Juda, 737 276 863. Uvedl to Národní park České Švýcarsko na svém Facebooku.

Turisté i obyvatelé Českého Švýcarska, které od neděle sužuje rozsáhlý požár lesa, jsou v bezpečí. Rozsah škod zatím nelze odhadnout, ani to, zda se oheň dostal k Pravčické bráně, jednomu ze symbolů nejmladšího národního parku v České republice. Zasaženo bylo několik obydlí v obci Mezná, jejich majitelům bude nutné pomoci. ČTK to dnes řekl mluvčí parku Tomáš Salov.

8:53
ŽÁDOST O EVROPSKOU VÝPOMOC.Generální ředitel hasičů Vladimír Vlček ve Snídani s Novou řekl, že žádají o pomoc s požárem evropské státy. V úterý odpoledne by také měli přiletět dva vrtulníky ze Slovenska.

Aktualizace 26. 7. 7:30: Hasiči v noci na úterý evakuovali v Hřensku kvůli rozsáhlému požáru v Národním parku České Švýcarsko asi 50 lidí z pravého břehu Kamenice. Z Ferdinandova evakuovali německý dětský tábor, jeho účastníky převezli autobusem na hranice Německa. Kvůli dál sílícímu požáru se museli hasiči stáhnout z obce Mezná, kterou evakuovali v pondělí. ČTK to dnes řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Kouř a dým z požáru se šíří téměř přes celou republiku.

Aktualizace 25. 7. 18:00: Hasičům se nedaří zlikvidovat požáry lesa v národním parku České Švýcarsko. V pondělí odpoledne tam zasahovala 150 hasičů z necelých 50 jednotek včetně německých hasičů. Situaci komplikuje silný vítr. Oheň se rozšířil i do Německa. Hasiči evakuovali 80 lidí z Pravčické brány a šest desítek lidí z tábora v Dolském mlýně. Lidé by se měli Hřensku a okolí vyhnout, uvedl mluvčí národního parku Tomáš Salov.

Aktualizace 25. 7. 16:00: Hasičům se zatím nedaří uhasit požár v národním parku České Švýcarsko. Likvidaci požárů v národním parku České Švýcarsko zkomplikoval silný vítr. Na místě už zasahuje 49 jednotek, z toho 3 německé. Od včera hoří nedaleko Pravčické brány v Malinovém dole a také v soutěskách nad Hřenskem. Ty jsou kvůli požáru zavřené. 

Aktualizace 25. 7. 12:00: Desítky hasičů druhý den zasahují u požárů lesa v národním parku České Švýcarsko. Hoří nedaleko Pravčické brány v Malinovém dole a také v hřenských soutěskách. Na místě pomáhají hasičům s likvidací ohně i vrtulníky a hasičské letadlo. Aktuálně zasahuje při likvidaci požárů víc než 30 hasičských jednotek. Podle mluvčího hasičů Lukáše Marvana se bude příčina požáru teprve zjišťovat. Pravděpodobně za ně ale může člověk. V Hřensku je cítit dým z požářiště a kvůli uzavřené cestě se lidé odtamtud nedostanou na Pravčickou bránu ani do soutěsek. A podle strážce národního parku Mirolsava Rybáře by měli turisté počítat s omezením minimálně i v úterý 26. 7.

Aktualizace 24. 7. 17:58: Hasiči objevili u Hřenska na Děčnsku v Národním parku České Švýcarsko nové ohnisko. Požár se rozšířil z původního místa. Hoří na další ploše o velikosti zhruba čtvrt hektaru. Hasiči evakuují turisty ze soutěsek, na místo míří armádní vrtulník. 

V plamenech jsou asi dva hektary porostu. Nikdo se nezranil. Na místě je 16 hasičských jednotek, požár pomáhá uhasit také policejní vrtulník a letadlo letecké hasičské služby. Na twitteru o tom před dnešním polednem informoval mluvčí krajských hasičů Lukáš Faják.

Les hoří v těžko dostupném terénu v lokalitě Malinový důl od dnešního rána. Silnice z Hřenska do Mezní Louky je kvůli zásahu hasičů neprůjezdná. Uzavřené je parkoviště Nad Klepáčem.

Mluvčí správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov uvedl, že příčina požáru bude předmětem dalšího šetření. “Vysoce pravděpodobný je lidský faktor, neboť z nedávné doby není známa žádná přírodní událost, například úder blesku, která by mohla vést ke vzniku ohně,” řekl Salov. V širším okolí, například v obcích Arnoltice, Dolní Žleb a dalších, je cítit kouř. “Kouřová stopa je také dobře viditelná z míst s dalekým výhledem,” řekl Salov.

V Národním parku České Švýcarsko hořelo také v dubnu. Tehdy vzplál zhruba jeden hektar lesa a rovněž na místo vyrazil vrtulník. Hasiči u požáru zůstali až do druhého dne.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související