V polovině dubna skončí režim DPI, na uzavření nových smluv zbývá několik týdnů

10. březen 2022 12:34

Pracovníci úřadu práce v prvních březnových dnech roku 2022 obcházejí lidi, kteří po krachu Bohemia Energy zůstali v režimu dodavatele poslední instance, neuzavřeli nové smlouvy a hrozí jim vysoké poplatky za plyn a elektřinu. Čím se musejí prokázat a jak lidé poznají, že nejde například o takzvané energošmejdy?

Čtěte také

14. dubna 2022 skončí lhůta, kdy mohou klienti zkrachovalých dodavatelů energií užívat režim dodavatele poslední instance. Lidem, kteří se nepřihlásili jinam, hrozí po tomto odpojení od dodávek elektřiny nebo plynu.

Ze zhruba milionu klientů dodavatelů energií, zkrachovalých v roce 2021, mají provizorní dodavatele poslední instance stále tisíce odběratelů. Za několik týdnů se přitom nachýlí půlroční lhůta, kterou lidé měli na uzavření smlouvy ve standardním režimu.

Lidem, kteří nereagovali na předchozí výzvy, hrozí odpojení od sítě a to dokonce i v případě, že řádně platí vyměřené zálohy. Aby případů úplného odpojení bylo pokud možno minimum, začali zbývající klienty zkrachovalých dodavatelů elektřiny a plynu obvolávat a dokonce i obcházet zaměstnanci úřadů práce.

Počet vyčleněných pracovníků podle Ministerstva práce a sociálních věcí je region od regionu odlišný. Celkově je v Česku takových klientů několik tisíc, v Libereckém kraji je těch zcela nekontaktních podle zjištění Českého rozhlasu minimum a s většinou lidí se daří spojit telefonicky. Pokud to nakonec bude nutné, jsou zaměstnanci úřadu připravení vyrazit za nimi osobně.

Úředníci z úřadů práce jsou vždy vybaveni příslušným průkazem. Také vždy jdou takzvaně „na jistotu", za konkrétním člověkem, do konkrétní domácnosti. Je velmi nepravděpodobné, že by někde obcházeli byty.

Pokračuje také informační kampaň. Například novoborská radnice aktuálně vydala vysvětlující leták, kde je vše dopodrobna popsané. Pro někoho možná může být nepochopitelné, že přes několikeré, skoro půl roku trvající výzvy, takové množství lidé stále nereaguje. Jak ale uvedl ministr Práce Marian Jurečka z Lidovců, v mnoha případech jde o lidi zdravotně postižené, dlouhodobě nemocné, či seniory, kteří opravdu nemusí mít dostatek informací, nebo schopností na nastalou situaci bez pomoci reagovat.

Spustit audio

Související