V Libereckém kraji chybějí zaměstnanci v gastronomii a službách, většinou se nevrátili po covidu-19

8. srpen 2023 09:11

Řada zaměstnanců se po epidemii koronaviru nevrátila do svého oboru. Personál postrádají například horské hotely a penziony z Libereckého kraje. Některé přitom nabízejí i dvacetitisícový náborový příspěvek.

Čtěte také

V horských hotelech a penzionech v Libereckém kraji stále chybějí zaměstnanci. Podle ubytovatelů, které Český rozhlas oslovil, se do oboru většinou nevrátili po pandemii koronaviru. Hoteliéři se snaží personál motivovat například různými benefity a náborovými příspěvky. Míň lidí má podle nich také zájem o sezónní práce, kdy v daném hotelu můžou několik měsíců i bydlet.

„Všichni věděli, že se bude zavírat a všichni se začali bát o práci. Všichni, kdo byli ve zkušební době, jako já, věděli, že půjdou jako první,“ říká bývalý číšník Jan Balcar. Přišel o práci v restauraci, kde pracoval jako číšník, ve chvíli, kdy se v době epidemie Koronaviru celoplošně uzavřely restaurace. Po tom, co se situace v Česku zlepšila a restaurace mohly opět standardně zahájit provoz, se už do práce nevrátil.

„Já jsem s nimi komunikoval, bylo to vlastně dohodnuté, že se tam i vrátím, ale našel jsem si tu práci, co mám teď, a chtěl jsem radši zkusit tu (současnou práci), než abych se vracel. Je taky fakt, že to všem otevřelo oči,“ dodává.

Stejnou zkušenost se zaměstnanci má také ředitel hotelu OREA Resort Sklář v Harrachově Marian Novotný. „V oboru je obrovský nedostatek personálu. Při covidu byl obrovský odliv například do továren nebo do jiných odvětví, které byly stabilnější, a obrovská část (lidí) se nevrátila. Tím pádem obor trpí nedostatkem kvalifikovaných a kvalitních lidí především,“ potvrzuje.

Ubytovatelé se snaží zaměstnancům nabídnout řadu benefitů, aby je víc motivovali v oboru pracovat. „Těch motivačních prvků je hodně. Tím, že my jsme hotelový řetězec, tak lidé můžou bydlet po našem řetězci za velmi nízké ceny. Mají obrovské množství benefitů, ať už nástupních, tak těch řetězcových. Snažíme se dělat víc zajímavějších teambuildingů, vkládáme obrovský peníze do vzdělávacích programů,“ vypočítává Marian Novotný z krkonošského hotelu.

Nevýhodou pro práci na horách může být pro některé zaměstnance to, že se tam většinou nedá dojíždět, nebo jen velmi obtížně, pokud nevlastní auto. Lidé tam pak musí několik měsíců bydlet a pracovat, kdy je zrovna potřeba.

Zaměstnanci chybí i v jiných těžko dostupných oblastech. Víc personálu by uvítali například na Ještědu nebo na Prezidentské chatě v Jizerských horách. „Možná bych to kvalifikovala jako mírný nedostatek, který se dá zvládnout v tom našem provozu. Máme zájem o lidi, kteří chtějí pracovat, to ano.

Tady působí velmi dobrý stabilní tým stálých lidí, těch klíčových. A jako horská chata, která musí hodně pracovat se sezónností v létě a v zimě, potřebujeme docela hodně brigádníků,“ uvedla manažerka obou pracovišť Milena Lánská.

Řada zaměstnanců v gastronomii a hotelnictví má často smlouvu takzvaně „na dohodu“. Jejich pracovní dobu proto také ovlivňuje celá řada faktorů, například počasí, míra cestovního ruchu, ekonomická situace a podobně.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související