Otcové smějí být znovu u porodu. V Libereckém kraji je pustí do čtyř nemocnic

Všechny porodnice v Libereckém kraji opět umožňují přítomnost otců u porodu. V uplynulých týdnech to nebylo možné kvůli opatřením proti šíření nového koronaviru. Vláda tato opatření po měsíci zmírnila.

Nastávající tatínci můžou k porodům v nemocnicích v Liberci, Jablonci nad Nisou, Jilemnici a České Lípě. Nadále ale platí přísnější pravidla. Partner nastávající maminky musí projít vstupní kontrolou a musí být bezrizikový. Po celou dobu nebude moci opustit porodní box, to znamená, že si nebude moci zajít třeba na cigaretu nebo na svačinu. A musí počítat i s tím, že kratší bude doba, kterou stráví v porodnici po narození miminka.

„Po porodu zatím může tatínek s maminkou a s miminkem trávit čas, jaký je obvyklý. My ho nikam nevyhazujeme. Po přestěhování maminky na standardní pokoj ale už není možné, aby tatínek maminku navštěvoval, protože nadále platí zákaz návštěv,“ popsal praxi v Krajské nemocnice Liberec její mluvčí Václav Řičář. Otec miminka sice podle mluvčího klasická návštěva, přesto není možné, aby na porodnické oddělení chodil. Nelze totiž zamezit kontaktu mezi ním a zdravotníky i ostatními pacientkami.

A jaká opatření platí v ostatních nemocnicích?

Například v českolipské nemocnici si tatínkové musí zakoupit na informacích porodnické oblečení a používat mohou jen chirurgickou roušku, nikoli látkovou. Jablonecká nemocnice zase na svém webu přesně stanoví pravidla, za kterých bude otec do porodnice vpuštěn.

Než lékaři rodičku vyšetří, musí tatínek čekat venku před hlavním vchodem nebo v autě s věcmi. Pokud bude žena přijata, ale porod ještě nebude v akutní fázi, tak partner jen předá věci a pojede domů, kde počká na zavolání. Pokud již bude jisté, že žena v nejbližší době porodí, pak musí doprovod projít vstupní kontrolou. V případě, že je bezrizikový, přijde přímo do porodnice.

autor: reČRoL
Spustit audio

Související