V Liberci slavnostně otevřeli zrekonstruovaný Liebiegův palác. Bude nabízet zábavu a vzdělávání dětem i dospělým

4. červen 2023 08:15

Stropní malby, skládací dřevěné okenice nebo světlík s vitráží. To jsou kousky historie, které návštěvníky zrekonstruovaného Liebiegova paláce v Liberci vrátily do časů života textilního magnáta a jeho rodiny. Interiéry paláce si lidé mohli prohlédnout při jeho slavnostním otevření v sobotu 3. června.

Zájem o komentované prohlídky byl obrovský, pořadatelé proto museli jejich délku zkrátit, aby se dostalo na všechny zájemce. Lidé si mohli prohlédnout například i Liebiegovu koupelnu. Ta už tam sice není, ale něco přesto zůstalo. „Podlahy jsou původní, při té rekonstrukci jsme dokonce i na zdech našli i původní výmalbu,“ přiblížil Michal Dufek, ředitel městské příspěvkové organizace Komunitní středisko Kontakt, která má nově provoz paláce na starost a také v něm teď sídlí.

Slavnostně se palác otevřel v sobotu 3. června, v plném provozu bude ale až od podzimu. „Doufejme, že už je teď připravený na to, aby sloužil lidem a aby jim přinášel radost. Nebude ale ještě fungovat na sto procent. Myslíme si, že na to se dostaneme asi od září tohoto roku, protože ještě se nám zatím nepodařilo otevřít třeba kavárnu. Ale myslím si, že nic nebrání tomu, aby si lidé nacházeli cestu sem už teď. Důvod určitě mít budou,“ uvedl pro ČTK Michael Dufek.

Pro Kontakt, který dosud sídlil v pronajatých prostorech, jde o velkou změnu. „My jsme dosud měli k dispozici zhruba 500 metrů čtverečních plochy a ještě jsme byli v prostorech, kde jsme se nestarali o technickou správu. Tento dům má zhruba 3000 metrů čtverečních podlahové plochy, 600 metrů nádvoří a 4000 metrů zeleně. Takže rozdíl je opravdu zásadní a my navíc přijímáme i roli správce celého areálu. Takže z nějakých 10 zaměstnanců, kteří působili v Palachově ulici, se v tuto chvíli dostáváme na 20. Maximální plánovaný počet je 24 úvazků,“ dodal Dufek.

Nově by tak roční rozpočet Kontaktu měl stoupnout z osmi na více než 21 milionů korun. Cílem podle Dufka je, aby byl palác v provozu každý den. Budou v něm vzdělávací, volnočasové i kulturní akce pro děti, dospělé v produktivním věku i seniory. „My si dovedeme dokonce představit, že sem přijde rodina v mezigeneračním složení a na nádvoří se rozejdou každý za svojí aktivitou. Jeden může jít na kurz keramiky, druhý třeba na výtvarnou aktivitu, třetí na pohybovou,“ přiblížil ředitel Kontaktu. Uvnitř paláce je třeba velký sál, výtvarný ateliér s dílnou, galerie, počítačové a víceúčelové místnosti či dva tělocvičné sály. V areálu je také místnost s keramickou pecí a obnovený historický skleník.

Rekonstrukce paláce, který byl postavený před 150 lety jako rodinné sídlo Liebiegů, stála více než čtvrt miliardy korun a je největší investicí Liberce za poslední roky. Většinu nákladů město platilo z evropské dotace. Rozlehlý památkově chráněný objekt byl prázdný od roku 2014, kdy se z něj odstěhovala krajská Oblastní galerie. Na komunitní centrum ho stavební firmy přestavovaly od září roku 2020 a práce ještě pokračují.

autoři: Eva Malá , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související