FOTOGALERIE: Rekonstrukce Liebiegova paláce v centru Liberce má Cenu Karla Hubáčka

1. červen 2023

V turnovském centru Střelnice se 30. května 2023 večer vyhlašovaly výsledky architektonické soutěže nesoucí jméno architekta Karla Hubáčka. Kdo si odnesl ceny, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

19. ročník architektonické soutěže o Cenu Karla Hubáčka zná svého vítěze. Hlavní cenu obdržela od odborné poroty rekonstrukce Liebiegova paláce v centru Liberce.

Na vyhlašování cen v turnovském centru Střelnice natáčela redaktorka Jana Švecová, poslechněte si reportáž.

Soutěž Karla Hubáčka 2023

VÍTĚZ CENY KARLA HUBÁČKA a KATEGORIE REKONSTRUKCE

Rekonstrukce Liebiegova paláce

Liebiegův palác neboli vila Johanna Liebiega mladšího, patří k nejvýznamnějším stavebním památkám města Liberce. Po téměř 150 letech přistoupilo Statutární město Liberec k rekonstrukci paláce s hlavním cílem vytvořit polyfunkční komunitní centrum, tzv. „Centrum aktivního života“. Díky rekonstrukci získal Liebiegův palác znovu podobu, jakou měl na konci 19. století a zároveň je připraven sloužit veřejnosti jako místo pro spolky, zájmové a neziskové organizace města Liberec.

CENA HEJTMANA

Huť Marie – místo setkání, odpočinku a zábavy pro celou rodinu

Cílem rekonstrukce chátrající hutě z roku 1904 bylo nejen vrátit objektu jeho majestátnost, ale vdechnout mu i nový život. Většinu původních konstrukcí se povedlo opravit a zpevnit, u nových konstrukcí byla snaha citlivě je začlenit do původního objektu. Multifunkčnost využití otevírá stavbě cestu stát se jedním ze společensko-kulturních a sportovně-relaxačních center mikroregionu Tanvaldsko.

CENA MINISTERSTVA PRŮMYSLU A OBCHODU

Sídlo truhlářství TANPA

Rodinná firma si k 20. výročí založení nadělila osobité architektonické ztvárnění sídla firmy, které se odlišuje od ostatních staveb průmyslové zóny pod Ještědem nejen dominantním dřevěným obložením.

KATEGORIE KRAJINA A VEŘEJNÝ PROSTOR

Vodní nádrže Heřmanice

Projekt výstavby 2 vodních nádrží a přilehlé polní cesty v katastrálních územích Heřmanice u Frýdlantu a Kristiánov má polyfunkční charakter, který spojuje funkce zadržení vody v krajině, zajištění přístupu na pozemky a výsadbu doprovodné zeleně. 

KATEGORIE NOVOSTAVBY

Školka Montessori Jablonec nad Nisou

Rozverná dostavba Montessori školky v Jablonci nad Nisou studia Mjölk architekti a projektový ateliér David. „K původní budově jsme připojili část, která si přímo říká o blbnutí. Děti smějí lézt na střechu, a kromě občasných vší si odtud budou odnášet ujištění, že svět je krásné a zábavné místo pro život.“

KATEGORIE JUNIOR – STUDENTSKÉ PROJEKTY

Lesní lázně – Martina Kocurišinová

ČESTNÉ UZNÁNÍ POROTY

Modernizace ZŠ T. G. Masaryka Lomnice nad Popelkou – aula

Modernizací nevyhovujících prostor získala škola reprezentativní prostor vyhovující současným požadavkům a svou variabilitou i různému charakteru využití. Vedle společenské auly vznikly také moderní učebny a cvičná kuchyňka.

CENA VEŘEJNOSTI

Automoto Museum Lučany

Budova bývalého objektu sklárny byla přebudována se všemi přístavbami a technologií na moderní muzeum a dílny s depozitářem. Přitom se podařilo zachovat geniua loci daného místa a využít i některé původní prvky, jakými byly například šamotové cihly z původních sklářských pecí, které nyní zdobí bar místní kavárny „Na cestě“.

CENA VEŘEJNOSTI – STUDENTSKÉ PROJEKTY

Hotelový pokoj Adam Šikýř

Pokoj v hotelu poblíž lesa určený k rekreaci 2 až 3 osob. Prostor je řešený tak, aby byl pohyb v interiéru snadný a zároveň obsahoval dostatek úložných prostor. V pokoji nalezneme vše potřebné pro co nejpříjemnější pobyt. Pokoj je navržen v moderním stylu s ohledem na šetrnost k životnímu prostředí. Interiér je dosazen prvky z recyklovaných materiálů a je řešen tak, aby od návrhu, přes výrobu až po užívání byl co nejvíce v souladu s přírodou.

Zdroj: Liberecký kraj

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související