V Liberci se v létě můžete stát hercem. Na workshopu v Malém divadle

18. červenec 2017
Koktejl

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy vychází vstříc všem amatérům, kteří si touží vyzkoušet, jaké to je stát na divadelních prknech. Připravilo totiž čtyři divadelně-taneční dílny pro veřejnost, které povedou v Malém divadle profesionální herci, ale i tanečníci a hudebníci z Česka a Polska. Týden ochutnávky divadelního umění se v Liberci uskuteční v rámci mezinárodní spolupráce divadel v česko-německo-polském Trojzemí.

„Na herecký workshop jsme dostali zadané jedno téma – První krok. S kolegou se budeme snažit vytvořit nějaké představení, inscenaci na dané téma,“ vysvětluje herečka Jana Hejret Vojtková a pokračuje: „Hodně budeme vycházet z lidí, protože v lidech je spoustu talentu, aniž by o tom věděli. Myslím, že každý, kdo vyleze na pódium, je herec. Jediné, co vás může shodit, je tréma, která vás oněmí.“

Člověk přijde sám za sebe, bude dělat, co ho baví

KDY: 14. 8. 2017 – 18. 8. 2017
KDE: Malé divadlo v Liberci
PRO KOHO JE DÍLNA URČENA? Pro všechny se zájmem o divadlo, tanec, pohyb, hru a různé formy sebevyjádření. Spodní věková hranice je 10 let, horní hranice není.
LEKTOŘI:
Herecká dílna: Jana Hejret Vojtková, Jan Jedlinský
Taneční dílna: Šárka Brodaczová
Hudebně-rytmická dílna: Stáňa Šinkovská
Dílna alternativního divadla: Angelika Pytel, Sebastian Zakrzewski, Paweł Rychert

Hereckou dílnu vede Hejret Vojtková společně s Janem Jedlinským. „Budeme vycházet z improvizačních her, člověk tam tedy přijde sám za sebe a bude dělat, co ho baví, a to způsobem, který mu připadá přirozený. Uvrhneme člověka do nějaké situace a on na ni bude reagovat,“ popisuje herec a dodává: „A když se s lidmi naučíme nějak pracovat, nebudou se stydět před ostatními, můžou zkusit reagovat jako někdo jiný.“

Herecká dílna bude zakončena závěrečným vystoupením. „To bude v pátek. Nebude to připravená divadelní hra s tanci a zpěvy, ale spíš takové setkání účastníků,“ upřesňuje Jan Jedlinský. Poslední dílna je dílna alternativního divadla, vysvětluje koordinátorka akce, Michaela Raňanská: „Pro letošní ročník máme velkou novinku. Pozvání na Ochutnejte divadlo přijali lektoři z polské Vratislavi.“ Stát se hercem můžou v létě v libereckém Malém divadle všichni od 10 do 99 let. Malé divadlo zahájí divadelní dílny v polovině srpna, zájemci se můžou hlásit ale už nyní.

Herecké studio (ilustr. obr.)
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.