V Liberci se lidé mohou nechat bezplatně otestovat na HIV

27. duben 2021 08:04

Test na HIV mohou podstoupit zájemci v Liberci. Odběrová sanitka bude v úterý 27. dubna mezi 17. a 19. hodinou u terminálu ve Fügnerově ulici. Rychlotesty jsou zdarma a jsou anonymní. Podrobnosti připravila redaktorka Jana Švecová.

Testování patří mezi nejfrekventovanější pojmy posledních měsíců. Covid-19 ale není jedinou životu nebezpečnou nemocí. Bezplatné a anonymní testy na HIV v Liberci nabídne Česká společnost AIDS pomoc, která do krajského města vyšle jednu ze svých testovacích sanitek.

Odběrová sanitka bude v úterý 27. dubna mezi 17. a 19. hodinou u terminálu MHD ve Fügnerově ulici. Lidé se tam mohou nechat otestovat zdarma a anonymně nejen na HIV, ale i další nemoci, které se přenáší pohlavním stykem, například syfilis nebo žloutenku typu C.

Testování je určeno nejen lidem s rizikovým sexuálním chováním. Podle zdravotníků chodí na odběry třeba páry před zahájením společného sexuálního života. Řada lidí se nechává testovat pravidelně a samozřejmě chodí i ti, kdo měli nějaký rizikový sex.

Jak testování na HIV probíhá?

V sanitce se naprosto anonymně dělají takzvané rychlotesty. Pokud rychlotest upozorní na možnost viru v těle, pak se výsledek potvrzuje v laboratoři. „Nabere se žilní krev, která jde na konfirmaci do laboratoře. V případě pozitivního krevního vzorku se zahajuje léčba,“ vysvětlila Kateřina Jarcová z České společnosti AIDS pomoc.

Oproti jiným zemím je výskyt onemocnění AIDS v České republice poměrně nízký. Podle statistiky, kterou Česká společnost AIDS pomoc zveřejnila letos v lednu, bylo u nás virem HIV nakažených 3 861 lidí. U 723 byla diagnostikována nemoc AIDS. Na rozdíl od minulosti ale mají HIV pozitivní lidé naději díky antiretrovirové léčbě (ART). Zásadní je podle lékařů objevit infekci včas a začít se co nejdříve léčit.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související