Vědci z Technické univerzity Liberec dokončili unikátní aplikaci Živá jména. Mapuje lidové místní názvy a slouží i libereckým hasičům

17. srpen 2022 10:16

Odborníci bezmála tři roky sbírali od obyvatel stotisícového města jména a názvy, které jim slouží k orientaci, ale v oficiálních mapách nejsou.

Čtěte také

Vědci z liberecké technické univerzity dokončili ojedinělou mapovou aplikaci. Projekt s názvem Živá jména odstartovali v říjnu 2019 a zjišťovali třeba to, kam sahají Liďáky, Rybníček nebo Textilana. Za bezmála tři roky posbírali od obyvatel Liberce jména a názvy, které jim slouží k orientaci, ale v oficiálních mapách nejsou. Sesbírat se nakonec podařilo skoro 3100 lidových názvů.

Informace z části výzkumu také předali Hasičskému záchrannému sboru Libereckého kraje. „(HZS LK) informace implementoval na operačním středisku do svých mapových podkladů. Když někdo zavolá, a ve stresové situaci říká ‚Nehoda se stala u špáru‘, tak ten člověk, který pracuje na operačním středisku, neví, kde je ‚špár‘, protože Interspar už dávno neexistuje… Může to pomoct se zpřesněním lokalizace volajícího,“ vysvětlil jeden z autorů aplikace, kartograf a geoinformatik Daniel Vrbík.

S Danielem Vrbíkem a jeho kolegou Václavem Lábusem natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související