V Liberci káceli banánovník. Čerstvé banány si vychutnávají želvy

2. listopad 2017
Koktejl

Odhadem víc než sedmimetrový banánovník museli skácet a rozřezat zahradníci v liberecké botanické zahradě. Jeho kmen se povážlivě nakláněl nad návštěvnickou trasu a také už na něm visel těžký trs plný banánů. Ale nemějte strach, taková škoda to zase nebyla – rostlina by stejně po úplném dozrání plodů zahynula. Na čerstvých plodech si pochutnávají tamější vodní želvy.

„Listy banánovníku musíme odřezat, aby nám nepolámaly další rostliny,“ vysvětluje zahradník Lukáš Koprnický. Banánovník, který musel k zemi, vyplodil i dva trsy narůžovělých, lákavě, ale i netradičně vypadajících banánů. „Je to jiný druh, než prodávají v obchodě. Jsou hodně sladké,“ říká s úsměvem zahradník.

Křehký, ale těžký banánový obr

Na sladkých banánech vyrostlých v Liberci si pochutnaly karetky novoguinejské

„Banánovník je největší bylina, je vysoký, křehký, plný vody a hodně těžký, musíme ho jistit, aby nám nespadnul,“ popisuje Koprnický. Při kácení vysoké tropické byliny byla zapotřebí i pila. „Jde to, je to měkké dřevo,“ říká zahradník Vítězslav Bořek. „Lodyha, která odplodí trsem banánů, končí v růstu, a pak zahyne,“ vysvětluje zahradnice Petra Urbanová. Na zralých banánech si pochutnaly například i sladkovodní želvy karetky novoguinejské. Zbytek ještě zelených banánů z trsu v teple dozraje a pak si na nich želvy ještě pochutnají.

Kácení banánovníků je v botanické zahradě časté. Rostou totiž rychle, už teď jich můžou návštěvníci v pavilonu asijských a amerických tropů vidět dalších 7.

Kácení banánovníku

Čerstvě utržený, sladký a narůžovělý banán z liberecké botanické zahrady ochutnala i redaktorka Lucie Fürstová.

Redaktorka ochutnává čerstvě utržený banán
autor: Lucie Fürstová