V Liberci káceli banánovník. Čerstvé banány si vychutnávají želvy
Odhadem víc než sedmimetrový banánovník museli skácet a rozřezat zahradníci v liberecké botanické zahradě. Jeho kmen se povážlivě nakláněl nad návštěvnickou trasu a také už na něm visel těžký trs plný banánů. Ale nemějte strach, taková škoda to zase nebyla – rostlina by stejně po úplném dozrání plodů zahynula. Na čerstvých plodech si pochutnávají tamější vodní želvy.
V Liberci káceli banánovník. Čerstvé banány snědly želvy
„Listy banánovníku musíme odřezat, aby nám nepolámaly další rostliny,“ vysvětluje zahradník Lukáš Koprnický. Banánovník, který musel k zemi, vyplodil i dva trsy narůžovělých, lákavě, ale i netradičně vypadajících banánů. „Je to jiný druh, než prodávají v obchodě. Jsou hodně sladké,“ říká s úsměvem zahradník.
Křehký, ale těžký banánový obr

„Banánovník je největší bylina, je vysoký, křehký, plný vody a hodně těžký, musíme ho jistit, aby nám nespadnul,“ popisuje Koprnický. Při kácení vysoké tropické byliny byla zapotřebí i pila. „Jde to, je to měkké dřevo,“ říká zahradník Vítězslav Bořek. „Lodyha, která odplodí trsem banánů, končí v růstu, a pak zahyne,“ vysvětluje zahradnice Petra Urbanová. Na zralých banánech si pochutnaly například i sladkovodní želvy karetky novoguinejské. Zbytek ještě zelených banánů z trsu v teple dozraje a pak si na nich želvy ještě pochutnají.
Kácení banánovníků je v botanické zahradě časté. Rostou totiž rychle, už teď jich můžou návštěvníci v pavilonu asijských a amerických tropů vidět dalších 7.

Čerstvě utržený, sladký a narůžovělý banán z liberecké botanické zahrady ochutnala i redaktorka Lucie Fürstová.

Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka