V Krkonoších přibývá skialpinistů, kteří jezdí mimo vyznačené cesty. V klidových zónách národního parku tak mohou škodit přírodě

V poslední době přibývá v Krkonošském národním parku turistů, kteří se vydávají i mimo vyznačené trasy. Jde často o lyžaře, kteří jezdí na skialpech. Podle správců parku ale pohybem mimo cesty můžou uškodit tamní přírodě.

„Počet skialpinistů v posledních dvou letech výrazně stoupl a množství z nich nerespektuje to, že v národním parku nemohou chodit všude, ale mohou chodit pouze po turisticky značených cestách v klidovém území národního parku,“ uvedl mluvčí KRNAP Radek Drahný. Tím, že lyžaři jezdí mimo cesty, můžou v takzvaných klidových zónách rušit podle ochranářů například ohroženého tetřívka obecného.

„Tady zrovna šel přes cestu. Vyhledává semínka, jehličí. Zimuje v norách, které si vyhrabe a přečkává těžké dny, kdy tady je i mínus 20 stupňů Celsia. A ta energie je důležitá, když neukázněný skialpinista sejde z cesty, tetřívka vyruší a on o tu energii přijde,“ vysvětlil strážce parku Štěpán Votava. K vyšlapaným stopám tak ochránci umisťují speciální informační cedule s nápisem Tady je tetřívkova ložnice.

Každoročně podle Radka Drahného strážci ochrany přírody řeší tisíce přestupků domluvou, za stovky přestupků udělí pokutu na místě nebo je předají do správního řízení. Tam se celková suma pokut pohybuje v řádu milionů korun.

autoři: Jakub Vik , reČRoL | zdroj: Český rozhlas Hradec Králové
Spustit audio

Související