OBRAZEM: Zásada hostila Mistrovství republiky ve sprintu psích spřežení 2022

15. únor 2022 14:53

Zatímco v Bedřichově se o druhém únorovém víkendu jela Jizerská 50, na úpatí Jizerských hor, o zhruba 30 kilometrů dál, závodily psí spřežení.

Městys Zásada se opět stal dějištěm závodů psích spřežení. Závod byl díky kvalitní organizaci a zázemí zvolen zástupci národního svazu ČASS jako Mistrovství republiky ve sprintu. 12. a 13. února 2022 se tak v Zásadě sešla česká špička v tomto sportu, včetně reprezentantů připravujících se na nadcházející Mistrovství světa ve Švédsku.

Závodníci soupeřili v několika disciplínách rozdělených podle počtu psů ve spřežení a také dle plemena psa v zápřahu. K vidění byli závodníci jak s jedním psem na běžkách, tak osmispřeží se psy speciálně šlechtěnými pro tento výjimečný sport.

Závodu se zúčastnila všechna psí plemena od sibiřských husky, samojedů, českých horských psů přes aljašské husky, evropské husky, samojedy a evropské saňové psy, kteří jsou špičkou ve sprintové disciplíně. Závodníci absolvovali tratě připravené pro jednotlivé kategorie v rozmezí 5 až 14 km, které závodníci absolvovali jak v sobotu, tak i v neděli.

Pořadateli závodu byly domácí SK Zásada z.s. a Sportovní klub Krakonoš z.s. jako zástupce klubu psích spřežení organizovaný pod Českou asociací sleddog sportů z.s.

Ředitel závodu Miroslav Princ klání zhodnotil: „Složité meteorologické podmínky nás motivovaly k precizní přípravě tratě, která se nakonec vyplatila. Závodníci ocenili široký a tvrdý podklad, který se odrazil v jejich excelentních výkonech. Vysoké nároky na nás také kladl národní svaz tohoto sportu, který nám opět svěřil statut Mistrovství republiky. Slunečné počasí nám tak všem připravilo skvělý zážitek jak pro sportovce, tak i pro diváky.“

Záštitu nad Mistrovstvím republiky ve sprintu měl náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti Dan Ramzer (ODS).

autor: reČRoL | zdroje: Miroslav Princ , SK Zásada z.s.
Spustit audio

Související