K očkování se nově můžou registrovat i chronicky nemocní s vysokým rizikem těžkého průběhu nemoci covid-19

24. březen 2021 07:35

Chronicky nemocní lidé se od středy 24. března můžou přihlásit k očkování proti koronaviru přes centrální rezervační systém. Kódy, které k registraci potřebují, by jim měli dát jejich praktičtí nebo odborní lékaři.

Výčet diagnóz zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví na svých stránkách. Jde první řadě lidi s onkologickou diagnózou a dále pak o pacienty se závažným onemocněním životně důležitých orgánů - tedy srdce, plic, jater, ledvin, dále o diabetiky a o lidi s poškozením míchy. Pokud pacient tato kritéria splňuje, měl by kontaktovat svého lékaře.

Čtěte také

„Pacienti se závažnými onemocněními by měli kontaktovat svého praktického nebo svého ošetřujícího lékaře, ať se jedná o ambulantního specialistu v terénu, privátního nebo v nemocnici. Tito lékaři jim sdělí, jak se dostanou k očkování kvůli jejich diagnóze,“ vysvětlil šéf okresní pobočky České lékařské komory v Liberci Jan Mečl.

Lékař posoudí stav pacienta, protože nerozhoduje jen samotná nemoc, ale také aktuální stav a průběh jeho onemocnění. Nemocní pak dostanou k registraci speciální kódy s omezenou platností do 30. dubna. Pomocí tohoto kódu se pak zaregistrují v centrálním rezervačním systému.

Čtěte také

Pacienti ale musí počítat s tím, že v kvůli nedostatku vakcín se v Libereckém kraji budou příští dva týdny očkovat především lidé, kteří si přijdou pro druhou dávku. Lékaři proto nabádají k trpělivosti.

Spustit audio