V kraji přibývají další testovací místa na koronavirus

10. březen 2021 10:00, aktualizováno

Testovací centra v Libereckém kraji mají na několik týdnů dopředu zcela zaplněné kapacity. Podle hejtmanství je to kvůli nařízení vlády o povinném testování ve firmách. K tomu od 10. března přibyla další významná skupina zaměstnanců; státní úředníci. Naše redaktorka byla při přípravách nového testovacího místa v centru krajského města.

Aktualizace 11. března:

Testovací místo na nemoc Covid-19, které začalo 10. března fungovat v Jánské ulici v Liberci, je dočasně uzavřené. Schází mu rozhodnutí krajského úřadu vydané na základě stanoviska hygienické stanice. Ta má na jeho vyhotovení 30 dní. Podle vedoucí prorotiepidemického oddělení hygieny Jany Prattingerové se hygienici problémem intenzivně zabývají. 

V Liberci by mohlo situaci alespoň částečně vyřešit nové testovací místo, které 10. března otevřelo v obchodním centru Forum přímo ve středu města. Vchod je z Jánské ulice, otestovat se tam může nechat každý zájemce 7 dní v týdnu od 10 do 16 hodin, dokonce i bez objednání. Bezplatné i placené antigenní testy budou provádět členové Českého červeného kříže. Testovací místo má zatím kapacitu 2500 lidí týdně.

Další testovací centrum otevřel Český červený kříž v Liberci už dříve v prostorách bývalé umělecké školy naproti zastávce MHD v Palachově ulici, tam je potřeba se zaregistrovat. V pondělí 15. března otevřou nové testovací centrum také v Jablonci nad Nisou u obchodního centra Central a jedná se ještě o dalším místě, to ale radnice a soukromá firma, která tam bude testovat, ještě upřesní.

Testování na úřadech

Čtěte také

Od 10. března by se měli povinně testovat před příchodem do práce například hasiči, policisté, ale i zaměstnanci úřadů. Pro řadu z nich to není novinka; například na radnici v Jablonci nad Nisou už testují úředníky od loňského listopadu. Dosud dobrovolně, od 10. března je to ale povinné pro všechny. Jablonecký magistrát testuje ve vlastních prostorách a vlastními testy.

Liberecký magistrát zaměstnává přes 470 lidí. Tamní zaměstnanci se budou testovat sami po příchodu do kanceláře. Například doma před odchodem do práce se otestovat nemůžou, kvůli dodržení předpisů, které nařizují nakládat s použitými testy jako s biologickým odpadem, o jehož likvidaci je nutné provést záznam. Liberecká radnice nakoupila přes 7 a půl tisíce testů, což je zásoba, která má stačit na 3 měsíce. Soukromá firma už několik týdnů přímo na úřadu testuje i zaměstnance libereckého hejtmanství.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL , Jana Švecová
Spustit audio

Související