Na 40 zdravotních sester a 2 lékaře. Takovou posilu by teď potřebovaly nemocnice v Libereckém kraji

8. březen 2021 14:45

V Libereckém kraji narůstá počet pacientů s  novým koronavirem, docházejí lůžka a chybí personál. Nově tam proto budou pomáhat hasiči. Hlásit se mohou i studenti, kteří se chtějí sami a především dobrovolně zapojit. Podrobnosti zjišťovala reportérka Šárka Škapiková.

Jaká je aktuální situace v nemocnicích v kraji?

Situace je vážná, podle vedení Libereckého kraje, který zjišťoval informace přímo v nemocnicích, by bylo v tuto chvíli v regionu potřeba navíc 40 zdravotních sester a 2 lékaři. Pokud jde tedy o lékařský personál, tam se nejedná o krizovou situaci, větší problémy jsou ale u sester, které mají pacienty v přímé péči.

Tuto činnost může vedle sester zajišťovat i další personál, a tak se i děje. Do nemocnic docházejí například dobrovolníci z Českého červeného kříže. Nově tam nastoupí také hasiči. Zatím půjde o několik mužů, kteří zastanou těžkou práci, třeba při překládání pacientů. Zapojit se mohou také studenti, Liberecký kraj ale zatím neuvažuje o jejich plošném povinném povolání. Podle hejtmana Martina Půty ze Starostů pro Liberecký kraj je důležité, aby do nemocnic a sociálních zařízení chodil pomáhat jen ten, kdo dobrovolně chce.

Jak se daří v regionu očkovat zájemce o vakcíny proti nemoci covid-19?

Podle vedení kraje fungují očkovací centra na maximum a režim se tam ustálil ze zkušeního na ostrý provoz velmi rychle. Očkují se stovky lidí denně v několika centrech. Například v minulém týdnu to bylo v celém regionu asi 9 tisíc lidí. Problém je ale nedostatek vakcín, na který už několikátý týden po sobě vedení kraje upozorňuje. Do regionu jich nechodí tolik, kolik by podle vládních slibů mělo.

„Proti tomu poměru 4,22 procenta, podle kterého bychom měli dostávat dávky vakcíny rozdělovány z  centrálního systému, tak nám stále chybí 5 800 vakcín. Ty budeme nutně potřebovat v těch dalších týdnech, abychom mohli naočkovat všechny lidi, kteří druhou dávku potřebují,“ upozornil hejtman Martin Půta.

Každý, kdo má o očkování zájem, se musí přihlásit do registru. Čekací doba může teď ale být až několik týdnů. Navíc zatím se přednostně očkují senioři, zdravotníci, další příslušníci integrovaného záchranného systému a učitelé.

Nově se musí testovat také ve firmách a institucích. Jak vzrostl zájem o testování a jak je to s pořadníky?

Zájem vzrostl skokově a i to je velký problém, na který ostatně hejtmani upozorňovali už v minulém týdnu na jednání Asociace krajů s vládou. Jejich obavy se naplnily a systém je dlouho dopředu plný. Liberecký kraj proto vyzval například pobytová sociální zařízení, aby všechny příchozí zdarma testovala antigenními testy. Nové nařízení platí od zítřka. Většina firem řeší testování interně ve svých podnicích, roste ale i zájem o testování mezi veřejností bez ohledu na zaměstnání.

autoři: sas , Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související