V kostele ve Světlé pod Ještědem se po letech opět rozezněl zvuk varhan

21. srpen 2019

V kostele svatého Mikuláše se po kompletní opravě opět rozezněly historické varhany. Na obnovu nástroje přispěly stovky lidí z celé republiky.

Varhany ve Světlé pod Ještědem vyrobil začátkem minulého století Josef Kobrle z Lomnice nad Popelkou. O jejich obnovu se nyní postarali varhanáři ze Zásady na Jablonecku. Zpětná instalace varhan do kostela, který svého času navštěvovala i spisovatelka Karolína Světlá, ale nebyla jednoduchá. 

Historická deska se zápisem varhanáře, který začátkem minulého století varhany vyrobil

Podle varhanáře Bohumila Žloutka staršího museli společně se synem nejprve nástroj do detailu rozebrat. Včetně skříní, hracího stolu a mechaniky, včetně celého měchu... Potom se všechno, co je dřevené, odvezlo do Prahy ozářit. A potom se všechno vrátilo do dílny, znovu se to vykytovalo po tom červotoči,“ vysvětluje jeden z varhanářů, kteří se o zprovoznění varhan ve Světlé pod Ještědem zasloužili. 

Z výsledku se nyní těší také iniciátor sbírky na opravu. Máme velkou radost, že se to vůbec podařilo, protože to nemáme z žádných dotací, vysvětluje Petr Dastych. Veškeré peníze se vybraly ze sbírek benefičních koncertů do kasiček. Peníze na opravu věnovali lidé nejenom z kraje Karolíny Světlé, ale z celého Česka.

Jak varhany zní a kolik peněz se na ně celkem vybralo? 

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.