V Liberci jsou po 50 letech k vidění sochy Olbrama Zoubka

20. srpen 2019

V centru Liberce jsou po padesáti letech znovu vystaveny sochy Olbrama Zoubka, který zemřel před dvěma lety ve věku 91 let. Známý je mimo jiné jako tvůrce posmrtné masky Jana Palacha nebo Památníku obětem komunismu na pražském Petříně.

Liberecké náměstí Dr. E. Beneše budou příštích dvanáct měsíců zdobit čtyři zhruba dvoumetrové bronzové postavy z dílny známého sochaře Olbrama Zoubka.

Jedná se o sochy Ifigénie, Klytaimnéstry, Jidáše a Kúra zastupující nejen řeckou mytologii, ale také křesťanství. Zoubkovy sochy podle Ivana Langra za Starosty pro Liberecký kraj odkazují jednak na půlstoletí, které uběhlo od výstavy Socha a město 1969, a jednak, byť neoficiálně, také k demokracii, kterou podle něho jméno sochaře Zoubka musí evokovat každému.

„Jsem rád, že zrovna těsně před jedenapadesátým výročím srpna 1968, padesátým výročím srpna 1969 a třicátým výročím listopadu 1989 tady máme sochy Olbrama Zoubka.“
Ivan Langr, náměstek primátora města Liberce pro kulturu

Čtyři nově instalované sochy jsou zatím zakryté zelenou látkou. Slavnostní odhalení proběhne v úterý 20. srpna v 16:00 hod.

Současná instalace soch pod širým nebem je připomínkou ve své době zcela jedinečné události v podobě rozsáhlé výstavy Socha a město, která se roku 1969 uskutečnila přímo v centru Liberce. Pamětníci si proto možná vybaví i cementové sochy nazvané „Chodci, kteří se zdraví“ nebo „Otec, matka a syn“, za které Zoubek získal Cenu Matyáše Brauna.

Slavnostní odhalení se uskuteční dnes odpoledne, v úterý 20. srpna od 16:00 hod. před libereckou radnicí za účasti zástupců města, ale také sochařovy dcery, Polany Bregantové. Ta společně s bratrem Jasanem spravuje Nadační fond svých zesnulých rodičů Evy Kmentové a Olbrama Zoubka, který bronzové skulptury před libereckou radnici bezplatně zapůjčil. Podle dřívějších informací je město mělo pojistit na deset milionů korun.

Dcera Olbrama Zoubka Polana Bregantová na slavnostním odhalení soch v Liberci
autoři: Lucie Fürstová ,
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.