V kostele v Krásné začaly práce na záchraně Svatých schodů. Restaurátoři odkryli malby v boční kapli

Jen deset kostelů v České republice se může pyšnit Svatými schody. Jedním z nich je kostel sv. Josefa v Krásné na Jablonecku, který nechal u svého areálu zvaného Burk postavit legendární doktor Kittel. Právě v těchto dnech začali restaurátoři s jejich záchranou.

Restaurátorka Magdalena Rachel Bursová ukazuje první odkryté malby v boční kapli Svatých schodů v kostele svatého Josefa v Krásné na Jablonecku

V kostele svatého Josefa v Krásné na Jablonecku začala rekonstrukce Svatých schodů. Ale protože schody samotné jsou součástí boční kaple Svatých schodů, začali restaurátoři odkrýváním původní výmalby.

„Objevili jsme iluzivní architekturu nad Svatými schody. Tady zrovna kolegyně odhaluje voluty a hlavici iluzivní architektury, která potom bude v centru nad Svatými schody. A to bude první, co poutníci uvidí,“ přiblížila restaurátorka Magdalena Rachel Bursová.

Richard Hübel, ředitel Kittelova muzea v Krásné a Jan Vokurka u Svatých schodů v kostele svatého Josefa

„Pod mnoha vrstvami, většinou monochromiemi, se nachází malba, která je samozřejmě ve fragmentech, ale je možné ji rekonstruovat. Dá se předpokládat, že byla vymalovaná celá boční kaple, ale malby se nám zachovaly jenom na čelní stěně a pod římsou. Linkování, to budeme dodržovat. Nějaké šály, barevné, to tam odhaluje zase kolega vedle. Mramorování už máme z minulých let rekonstruované,“ doplnila restaurátorka.

Farář Jan Jucha u Svatých schodů v kostele svatého Josefa v Krásné na Jablonecku

„Samozřejmě, že takové práce stojí nějaké peníze. My tolik peněz jako farnost nemáme, proto je potřebujeme získat jiným způsobem. Podařilo se nám u kraje získat individuální dotaci ve výši 500 tisíc korun, kterou ještě ale na účtu nemáme. A pak pan Vokurka slíbil, že další přes 500 tisíc pomůže sehnat. A právě proto jsme na to založili speciální transparentní účet, na který každý může přispívat,“ přiblížil způsob financování farář Jan Jucha.

Na záchranu Svatých schodů lze přispět na transparentní účet 266393841/0600 nebo do některé z pokladniček, třeba v kostele či v Kittelově domě v Krásné na Jablonecku.

Spustit audio

Související