V klenotnici mě s ostatky krále nechali bez dozoru, vzpomíná na životní zážitek zlatník Jiří Urban

Svatováclavská koruna, královské jablko a žezlo. Dokonalé repliky vzácných klenotů si můžou až do konce července 2022 prohlédnout návštěvníci zámku Sychrov na putovní výstavě Korunovační klenoty na dosah. Autorem těchto replik je turnovský zlatník a šperkař Jiří Urban z Turnova.

Čtěte také

„V klenotnici jsem strávil jeden z nejkrásnějších šperkařský dní v životě. Otevřeli mi bustu Karla Velikého, kde byla ostatková schrána s kusem jeho lebky. Měl jsem možnost si tu korunu římského krále, kterou nechal vyrobit Karel IV., nafotit a proměřit. Bylo to bez dozoru, a já si mohl v klidu pracovat s tímto skvostem, a později vyrobit jeho kopií“, vzpomíná na velký den ve svém životě šperkař a zlatník Jiří Urban z Turnova.

Hlásí se mladí lidé na řemeslo šperkaře? Nakolik se replika klenotů liší od originálu? Co pana Urbana inspirovalo při výrobě šperků pro anglickou královnu Alžbětu II. nebo kříže pro papeže Jana Pavla II? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.