V Jablonci nad Nisou odstřelili komín bývalé výtopny Brandl. Odklízení sutin potrvá měsíce

25. září 2021 11:17

Jablonec nad Nisou přišel o jednu ze svých dominant. 162 metrů vysoký komín zrušené teplárny Brandl se za pomoci desítek kilogramů trhaviny proměnil v hromadu suti. Demolici na místě sledoval i náš reportér.

Jablonecký komín šel k zemi v sobotu 25. září krátce po deváté hodině ráno. Střelmistři na jeho demolici použili asi 75 kilogramů plastické trhaviny a 250 rozbušek. Více než 10 000 tun vážící železobetonový monolit padl k zemi během několika vteřin.

Podle odhadu policie tomu jen v Liberecké ulici, za ochrannou páskou, přihlíželo asi 1000 lidí. Odstřel se povedl podle plánu. Komín spadl na nevyužívané budovy určené k demolici, které jsou v areálu výtopny pod ním.

„Z našeho pohledu to dopadlo tak, jak jsme projektovali a připravovali. To znamená, teď už to můžeme říci, terč, který byl namalovaný na střeše té poslední budovy, tak byl zasažen špičkou komína,“ uvedl po odstřelu hlavní střelmistr Vladimír Pravda. Komín se podle něj rozlomil až těsně před dopadem.

Pro střelmistry nebyla demolice betonového kolosu jednoduchá, komín stál v úzkém údolí, kdy z jedné strany je řeka a z druhé frekventovaná silnice a tramvajové a železniční koleje. Kvůli odstřelu byla několik hodin zavřená Liberecká ulice, dočasně domov museli opustit obyvatelé jednoho rodinného domu a azylového domu a uzavřená byla dopoledne lezecká stěna Makak vedle bývalé výtopny.

Likvidace sutin z komína potrvá podle zástupců odborné firmy asi čtvrt roku. Beton se rozdrtí na recyklát a jako materiál použije dál. Demolice čeká i bývalou výtopnu Brandl, která už díky modernizaci systému centrálního vytápění není potřeba. Po vyčištění areálu tam chce jablonecká radnice přesunout sběrný dvůr z Proseče.

autoři: Jiří Jelínek , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související