V Jablonci nad Nisou se rozloučili s komínem na Brandlu. „Good bye, komín“ přišly říct stovky lidí

8. srpen 2021 11:00

Páteční (6. srpna 2021) odpolední happening pod komínem proměnil jablonecký Brandl v dočasnou uměleckou galerii. Komín bude až do jeho zbourání zdobit graffiti a také otisky rukou lidí, kteří se s ním přišli rozloučit.

Čtěte také

Společnost Jablonecká energetická už má na komín demoliční výměr, teď ještě čeká na povolení od báňského a drážního úřadu. K samotnému odstřelu 162 metrů vysokého komína by mělo dojít v průběhu září. Ještě předtím se mohla s komínem na Brandlu rozloučit veřejnost. Až do zbourání ho tak bude zdobit několik set pestrobarevných otisků dlaní jabloneckých dětí i dospělých a také obří graffiti.

Oheň i návrat komínu přírodě

Kotel plný ohně, duchové, kteří prolézají děravým komínem nebo kusy potrubí, to jsou některé motivy z obřího graffiti, které na komíně vytvořili Ondřej Beneš a Jiří Hořavka z jabloneckého studia STROY. „Byla to pro nás výzva a zároveň velká příležitost. Motiv jsme měli v hlavě víceméně hned, samotná realizace nám pak zabrala čtyři dny,“ popsal Ondřej Beneš.

Akce „Good Bye komín“ zúčastnilo na pět stovek návštěvníků, kteří měli možnost vidět i dvě science show liberecké iQLANDIE, tematicky zaměřené na teplo a tepelnou energii. Děti si jednotlivé pokusy na speciálních workshopech také vyzkoušely.

O zajímavou podívanou se postarali psovodi Vězeňské služby Rýnovice, kteří se svými svěřenci převedli například hledání drog a také zadržení nebezpečné osoby, včetně zásahů, kdy pes musel proskočit hořícím oknem.

autor: reČRoL | zdroj: Parliamo
Spustit audio

Související