V Háskově vile, funkcionalistické jablonecké krásce, opět září unikátní luxferová stěna

Háskova vila v Jablonci nad Nisou, která stojí nedaleko přehrady Mšeno, je jednou z nejkrásnějších modernistických vil v Česku. Je v soukromých rukou a její majitelé jí postupně rekonstruují. Nově například zrenovovali luxferovou stěnu a byla u toho i redaktorka Ivana Bernáthová.

V původních, přes devadesát let starých luxferech totiž kondenzovala voda a sklo šedlo. Současný majitel funkcionalistické vily Filip Svoboda proto nechal vyrobit nové, technologicky vylepšené luxfery.

„Udělal se jeden výlisek, druhý výlisek pak z druhé strany. Ty výlisky se pak lepily k sobě UV lepidlem a mezi to se ještě dávalo sklo, které je pokovené kvůli tepelné izolaci. Celé je to dělané v ochranné atmosféře ještě se suchým vzduchem, aby se to nerosilo a aby to mělo lepší vlastnosti než ty původní.“ vysvětlil Filip Svoboda.

Luxfery si nechal vyrobit u skláře Pavla Mansfelda z Kamenického Šenova, podle kterého byla jejich výroba velkou výzvou. Jeho hlavní profesí je foukač skla, lisování skla byl pro něj proto nový obor, pro který musel sehnat jak lis, tak i lidi se zkušenostmi s výrobou sklářských forem na lisování.

„Museli jsme přijít na to, kolik skla, jaký tlak, jakou dobu zůstat v té formě, protože když tam zůstane míň, tak se ta luxfera sroluje a sklo se prohne, když tam zůstaneme déle, tak se tam vytvoří záprasky. Na tohle všechno jsme si museli přijít sami,“ přiblížil Pavel Mansfeld. Než se jim podařilo najít optimální postup, tak prý vyrobili mnoho luxfer navíc. Proto ho potěšilo, když pak viděl výslednou luxferovou stěnu, která na slunci krásně září.

Trojpodlažní vilu nechal v roce 1931 postavit obchodník s bižuterií Jaroslav Hásek. Ve stylu aerodynamického funkcionalismu ji navrhl architekt vratislavické školy Heinrich Lauterbach. Dům pak po roce 1948 zkonfiskovali komunisté a Háskovi emigrovali do Kanady. Po Sametové revoluci získali vilu zpět a od nich ji koupil otec Filipa Svobody, který tam dnes žije a dům restauruje.

„Dům je krásný, to bydlení má určitě svoje specifika. Není to pro člověka, který není ochotný tomu věnovat nějaký čas a stejně tak i peníze. Vytopit takový dům, byť se topí jenom v obytných místnostech, tak je poměrně náročné. Když jsem se bavil s paní Háskovou, která se dožila sto sedmi let, tak i ta mi potvrdila, že i jí tady byla zima, když se tady topilo ještě koksem a stejně tak se topilo jenom v obytných místnostech,“ dokončil Filip Svoboda. S rodinou Háskových je jeho rodina přitom v kontaktu.

Spustit audio

Související