V dílně vratislavické Zauhlovačky si lidé můžou zrenovovat staré skříně i gauče. Pořádají tam také nábytkářské a čalounické kurzy

27. březen 2022

Chcete ušetřit? Opravte si starý nábytek! A nemusíte kupovat drahé nástroje, můžete využít naše dobře vybavenou dílnu Zauhlovačky ve Vratislavicích nad Nisou. Tímto způsobem láká zájemce do svých prostor spolek AvantgArt, který se stará o výjimečnou technickou památku stará.

V dílně je vybavení pro truhláře i čalouníky, takže si tam lidé můžou zrenovovat nejen staré kredence, skříně, ale i křesla a gauče. Základy obou řemesel se můžou zájemci i naučit přímo v kurzech pořádaných v Zauhlovačce. Ty se konají každý měsíc.

„Funguje to tak, že se může kdokoliv přihlásit. Pošlete nám fotky, co byste si chtěli opravit. Naši lektoři už tady přímo pro vás vtvoří zázemí a materiály, které budete na opravu potřebovat. Máme lektory z truhlářské školy z Kateřinek. Máme vždy maximálně pět účastníků, aby se jim mohli stoprocentně věnovat,“ přiblížila Kateřina Pořízová ze spolku AvantgArt.

Lidé si můžou v rámci kurzu nejen opravit vlastní nábytek, nebo si k opravě vyberou nějaký kus z tamního skladu. Zrenovovaný nábytek si lidé také můžou pořídit od spolku AvantgArt. Výtěžky z kurzů i prodejů používají členové spolku na zaplacení lektorů i na pořádání kulturních akcích ve vratislavické Zauhlovačce.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.