V Česku dál rostou ceny benzínu. Jezdit ho kupovat do polského příhraničí se stále může vyplatit

6. červen 2022 15:15

Ceny pohonných hmot se už několik měsíců kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině pohybují na hodnotách, na které jsme v uplynulých letech nebyli zvyklí. Jak se projevila nedávná vládní opatření a jestli se obyvatelům Libereckého kraje vyplatí jezdit tankovat do zahraničí, zjišťoval redaktor Jiří Jelínek.

Čtěte také

Od 1. června v Česku platí snížená sazba spotřební daně na paliva, ceny paliv v průměru tedy opravdu klesly, okolo padesáti haléřů na litr naturalu nebo nafty. V tu dobu měli ale prodejci na skladech většinu paliva nakoupenou ještě před snížením spotřební daně o korunu padesát. Například čerpací stanice Kontakt v libereckých Rochlicích od té doby ceny nechala na stejné úrovni 45,50 za natural 95 a 45,90 za motorovou naftu.

Řada lidí z příhraničních oblastí si zvykla jezdit pro palivo do sousedního Polska. Tam mají ceny stále o něco nižší, než u nás. Konkrétně v příhraniční Bogatyni natankují natural i naftu v přepočtu za necelých 42 korun.

Tamní variace magazínu Autobild na přelomu května a června zveřejnila článek, který popisuje, že cena paliv v Polsku roste po Finsku nejrychleji v Evropské unii, a to i přesto, že minimálně do července v zemi platí výrazně nižší sazba DPH na paliva. Daňové úlevy zavedli také Němci, například v Žitavě tankují benzín za padesát korun, naftu o necelé dvě koruny levněji.

Evropská Unie se nedávno shodla na omezení dodávek ruské ropy. Odhadnout, jak se ceny paliv budou vyvíjet dál, se příliš nedá, zprávy ze světa ale příliš optimismu nedodávají.

Například v Rakousku na přelomu května a června vyhořela část obří rafinerie ve Schwechatu. Tamní vláda proto musela přistoupit k uvolňování strategických rezerv. To by mohlo v nejhorším případě znamenat zvýšenou poptávku v ostatních evropských rafineriích a tím i nedostatek paliv na trhu.

Roste také cena ropy nepocházejících z ruských zdrojů. Zatímco před přibližně dvěma lety spadla cena barelu evropské ropy Brent pod dvacet dolarů, stejné množství se dnes na trhu prodává o víc než sto dolarů dráž. Na americký dolar jsou všechny ropné obchody navázané, může se proto stát, že ceny paliv porostou i v důsledku rostoucího kurzu dolaru vůči české koruně.

Spustit audio

Související