Poplatek za odpady musí obyvatelé Jablonce zaplatit do poloviny července, město letos přešlo na nový systém

Do poloviny července musejí obyvatelé Jablonce nad Nisou uhradit poplatek za svoz odpadu. Město letos přešlo na nový systém. Lidé neplatí paušální poplatek, ale částku na základě velikosti popelnice a množství svozů. Magistrát jim v těchto dnech začal rozesílat podklady k první úhradě za leden až červen.

Zpráva podle vedoucí odboru ekonomiky Kateřiny Tuláčkové obsahuje číslo účtu, kam je třeba poplatky zaslat, variabilní symbol nemovitosti a výše poplatku. Staré smlouvy o svozu a likvidaci komunálního odpadu vypršely 31. prosince minulého roku, Jablonečané se mohli k poplatkům podle nového systému registrovat až do konce letošního května.

Radnice ale stále eviduje obyvatele města, kteří svou přihlašovací povinnost nesplnili. Z celkových asi 6 500 majitelů nemovitostí jich stále zbývá 560. Co jim hrozí, to nám přiblížila mluvčí Jablonce Jana Fričová.

„Za odkládání vlastního směsného komunálního odpadu, například k sousedům nebo na živelné černé skládky, může město udělovat vysoké finanční postihy. Horní hranicí finančního postihu je částka sto tisíc korun.“

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související