V České Lípě znovu debatovali o přejmenování ulic. Zastupitelé budou definitivně hlasovat v květnu

21. duben 2022 12:01

Debata o přejmenování českolipských ulic Moskevská a Ruská pokročila. Vedení města uspořádalo ve středu 20. dubna v sále kulturního domu Crystal veřejné projednání návrhu změnit názvy ulic na Křížovou a Vilovou.

Čtěte také

V České Lípě se 20. dubna veřejně projednával návrh na přejmenování Moskevské a Ruské ulice na Křížovou a Vilovou. Vládnoucí koalice původně schválila přejmenování už v březnu, jako reakci na ruský vpád na Ukrajinu. Po tlaku veřejnosti a opozice ale zastupitelé usnesení vzali zpět a počkají s konečným rozhodnutím na názory odborné komise i lidí. Ti se mohli vyjádřit přímo na veřejném projednání, kde byl i redaktor Jiří Jelínek.

Poslechněte si reportáž z jednání.

Podle informací ČTK, se k středečnímu (20. 4. 2022) večeru v internetovém hlasování obyvatelé České Lípy zatím vyslovili proti plánovanému přejmenování ulic Moskevské a Ruské. Elektronicky vyplnilo hlasovací lístek zhruba 1 400 lidí, z toho jen 34 procent bylo pro změnu názvu. Zhruba 64 procent hlasovalo proti, zbytek nevěděl. ČTK to na veřejném projednávání řekl místostarosta Jaroslav Turnhöfer (Živá Lípa). Jen osm procent z hlasujících bylo obyvateli ulice, nebo tam podnikají. V obou ulicích žije dohromady kolem 160 obyvatel, sídlo tam má asi 60 firem.

„Prvotním impulsem pro přejmenování byly podněty obyvatel z obou ulic," uvedla pro Českou tiskovou kancelář starostka Jitka Volfová (ANO).

V Domě kultury Crystal se sešlo sedm desítek obyvatel České Lípy, v drtivé většině šlo o odpůrce změny názvů. Přejmenování dvou ulic, kterým po roce 1989 zůstala původní jména, schválili českolipští zastupitelé 16. března v reakci na napadení Ukrajiny Ruskem.

Moskevské ulici chtěli vrátit historický název Křížová, který nesla přes 300 let. Z Ruské ulice by měla být Vilová ulice, tento název není původní, původně se jmenovala Bártlova, nový název podle starostky Volfové zvolili vzhledem k současné podobě ulice. Nejde ale o jediné názvy, které ve městě s 37.000 obyvateli odkazují na Rusko, patří k nim třeba Alexandrovská nebo Vladimirská, u těch radnice změnu názvu nenavrhla.

Proti přejmenování vznikla ve městě petice, pod kterou se už podepsalo přes 1100 lidí. „Nesouhlasím s tím (přejmenováním), nemyslím si, že to přejmenování ulic má nějaký zásadní význam v této době, ať už se děje na Ukrajině cokoliv. Někdo v tom vidí nějaký historický podtext, Rusko vnímá negativně stejně jako komunisty, já jsem schopen to akceptovat, ale já toho názoru nejsem a s přejmenováním nesouhlasím. Petici jsem založil, protože jsem čekal, že většina lidí bude stejného názoru," řekl ČTK autor petice Michal Kotek, který sám bydlí v Moskevské ulici.

Pro změnu názvů se vyslovilo v březnu 15 z 20 přítomných zastupitelů, desítka většinou opozičních zastupitelů, z nichž polovina tehdy na jednání chyběla, pak ale požádala o svolání mimořádného jednání s cílem usnesení zrušit. Podle opoziční zastupitelky a bývalé starostky Romany Žatecké (ČSSD) se návrh projednával v utajení před veřejností, nebyl totiž součástí zveřejněného programu a nebyl ani zveřejněn na úřední desce.

Na mimořádném jednání ve středu 6. dubna zastupitelé po dvouhodinové diskuzi usnesení o přejmenování ulic zrušili většinou 13 hlasů z 22. Radě města uložili zřídit místopisnou pracovní skupinu a starostce uspořádat veřejné projednávání. V diskusi na mimořádném zastupitelstvu zazněly také výzvy, aby město vyhlásilo ke změně názvů ulic referendum. To ale Volfová odmítla s upozorněním, že by to trvalo příliš dlouho a navíc by to bylo příliš drahé.

K jednání o přejmenování ulice se zastupitelstvo vrátí na řádném jednání 4. května, kdy budou k dispozici i kompletní výsledky ankety.

Spustit audio

Související