V centru Liberce se v neděli koná republikové mistrovství vodicích psů. Součástí doprovodného programu bude i restaurace pro psy

V Liberci se v neděli 4. června koná neobvyklá soutěž. Nevidomí a jejich čtyřnozí pomocníci se v centru města utkají v Mistrovství republiky vodicích psů. Hosty Ivety Kalátové byli pořadatelé závodu, nevidomý Roman Vaněk a jeho manželka Marcela Vaňková.

„V 9:15 nebo v 9:20 by měl jít první závodník na trasu. Dopolední program máme, že tam bude labyrint, který nám malovaly děti z Varnsdorfu a okolí. Máme tam psí restauraci, máme tam dokonce i nevidomého maséra Jirku Pikeše, který bude masírovat šíje. Máme tam i stánek z Tyflocentra a Sonsu. Budete také mít možnost projet se na dvojkole, bude tam i psí fyzioterapie. Máme tam i firmu, která představí nové kompenzační pomůcky. Od 15. hodin bude ještě koncert nejen nevidomých umělců. Vyhlášení je naplánováno na 16. hodinu,“ přiblížil program závodů v Liberci Roman Vaněk.

Hosty ve studiu Českého rozhlasu Liberec byli pořadatelé závodů vodicích psů v Liberci - Marcela Vaňková a její nevidomý manžel Roman Vaněk, v pozadí moderátorka Iveta Kalátová

Závodní trasa tentokrát podle Marcely Vaňkové počítá s překážkami v běžném provozu. „Využijí se eskalátory v obchoďácích, kde se budou moct diváci podívat, jak pracují vodicí psi. Jak nastupují na eskalátory, jak vcházejí do různých obchoďáků, jak se vyhýbají takovým těm reklamám, áčkám, co tam jsou. Samozřejmě nesmí ti lidé přímo k nim, měl by tam být odstup aspoň 4 metry. Můžou pozorovat, jak ten pes funguje, jak si poradí ti nevidomí,“ přiblížila Marcela Vaňková.

A co zmíněná psí restaurace? Ta je podle Marcely Vaňkové určená pro všechny pejskaře. Podrobnosti o ní si můžete poslechnout zde: 

Spustit audio

Související