Ubylo dárců krve, v Libereckém kraji oproti době před epidemií koronaviru o několik tisíc

14. červen 2022 10:10

Na 14. červen připadá světový Den dárců krve. V České republice je dobrovolných dárců registrováno zhruba 260 tisíc. Potřeba by jich ale bylo ještě víc.

Čtěte také

V Libereckém kraji za roky 2020 a 2021 počet registrovaných dárců krve poklesl zhruba o 2 tisíce. Donedávna bylo v registru krajské transfúzní stanice v Liberci kolem 7 tisíc lidí, teď jich je necelých 5 tisíc. Podle lékařů za to může hlavně koronavirová epidemie. Ubylo také takzvaných prvodárců, tedy lidí, kteří se rozhodli jít darovat krev vůbec poprvé. Darovat krev mohou lidé od 18 do 65 let, pro prvodárce je hranice 60 let.

„To prvodárcovství není nic hrozného a myslím, že to může zvládnout každý,“ říká devatenáctiletý Tomáš Kudrnáč, který přišel na transfuzní stanici v Liberci darovat krev poprvé. Motivací byla jeho maminka Petra, která daruje krev opakovaně.

„Na odběry plné krve chodí denně zhruba 50 lidí. Ročně přijde nově 500 až 600 prvodárců, v poledních dvou letech jsme zaznamenali pokles ke 400, ale letos to zatím vypadá, že to bude lepší,“ popisuje lékařka transfúzního centra Zdeňka Král’ovská.

Co lidi, kteří se rozhodnou darovat krev čeká? Pro koho je darovaná krev určená? Co je pro dárce motivací? Poslechněte si reportáž z Krajské nemocnice Liberec.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související