Je jim od 5 do 15 let a umí ošetřit rozbité koleno kamarádovi i poskytnout masáž srdce

Učí se to v kroužku jabloneckého Českého červeného kříže Mladý zdravotník. Jak jim to jde se byla podívat naše redaktorka.

Český červený kříž učí děti a mládež zachránit lidský život, ale i spoustu dalšího. Například jeho jablonecká pobočka sdružuje ve svých kroužcích mladých zdravotníků na 70 členů. Děti od 5 do 15 let se například přímo v Jablonci nad Nisou scházejí jednou týdně. Mají sice hodně učení, ale užijí si i spoustu zábavy v dobré partě.

Jak prozradil patnáctiletý Honza, v kroužku se učí základní obvazové techniky, jak správně volat na dispečink záchranné služby i jak správně resuscitovat. To si děti zkoušejí na čtyřech figurínách, ti starší ukazují mladším, co mají dělat.

Masáž srdce nacvičují včetně použití přístroje AED, tedy automatizovaného externího defibrilátoru, jak řekla ředitelka jabloneckého Českého červeného kříže Kateřina Havlová.

Ředitelka ČČK Jablonec nad Nisou Kateřina Havlová s dalším členem kroužku, psem Swenem

Podle ní je cílem kroužku Mladý zdravotník vychovat si budoucí členy Červeného kříže. Pro děti je stejně důležité znát zásady první pomoci, jakou umět přečíst mapu a znát Morseovu abecedu, i to se v kroužku učí. Se staršími dětmi probírají například i humanitární právo a historii Červeného kříže a snaží se je vést k tomu, aby pochopili co je v životě důležité a jakou hodnotu má život. Některé z dětí už znalosti získané v Mladém zdravotníku využily, na kroužku si o tom vždy říkají, ať už to je zalepené rozbité koleno kamarádce nebo záchranka zavolaná babičce, které se neudělalo dobře.

Děti se učí resuscitovat pomocí přístroje AED

Český červený kříž organizuje kroužky mladých zdravotníků i v dalších městech a o nové členy je obvykle velký zájem. Informace a podrobnosti najdete na oficiálních webových stránkách organizace.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související