Týden do stávky. Kolik a které školy v Libereckém kraji se zapojí, stále není jisté

20. listopad 2023 15:26

Avizovaná výstražná stávka školských odborů se má uskutečnit 27. listopadu 2023. Odbory usilují o více peněz pro rok 2024. Zapojit do stávky se chystají i pedagogové z Libereckého kraje.

Čtěte také

K 20. listopadu ještě není jisté, kolik škol v Libereckém kraji se do stávky zapojí. Podle předsedkyně školských odborů pro Liberecký kraj Romany Hlaváčkové přibývají stávkující odboráři i celé školy každým dnem.

Konkrétní informace, které školy a jak budou stávkovat, by měly být známé ve středu 22. listopadu večer. Podle Romany Hlaváčkové se stávky účastní, až na ojedinělé výjimky, všechny, školy, které mají odbory. Mezi požadavky odborů je zabránění, podle nich nekoncepčních, zásahů do školství a zabránění škrtům ve státním rozpočtu pro rok 2024.

V úterý 21. listopadu ministr školství Mikuláš Bek ze Starostů a nezávislých představí svoje požadavky na navýšení financování resortu pro rok 2024. Následně se ministr chystá s výsledky jednání seznámit zástupce odborů.

Ministr je v případě financování školství v pomyslných kleštích. Učitelé mají ze zákona nárok na 130 procent průměrné mzdy. Pokud ale objem peněz zůstane, jak je v návrhu, zřejmě se bude muset šetřit na nepedagogických pracovnících, jako jsou kuchařky, uklízečky, nebo asistenti pedagogů.

Některé školy se stávky nezúčastní. Například ředitel základní školy Šluknovská v České Lípě Radek Častulík Českému rozhlasu řekl, že dosud nedostal od odborů ani cíle, ani důvody stávky, žádný písemný dokument, který by důvody a cíle stávky vysvětloval.

To ale neznamená, že by byl se situací ve školství spokojený. Nepřipravený je podle něj rozvoj digitální gramotnosti; pro popis inkluze použil slovo ‚katastrofa‘. Myšlenka je podle něj správná, ale provedení a realizace ne. Další špatně zajištěnou věcí je podle něj vzdělávání cizojazyčných žáků. I přesto ale ředitel Častulík ve stávce nevidí smysl.

Ministerstvo školství vydalo pokyny pro školy, které se do výstražné stávky odborů zapojí. Resort zdůrazňuje, že protestu se může zúčastnit jakýkoliv zaměstnanec školy, včetně ředitele. Pokud se do stávky zapojí tolik učitelů a dalších pracovníků, že škola nemůže fungovat, ředitel má právo vyhlásit ředitelské volno.

Spustit audio

Související