Turnov má novou starou radnici. Jak dlouho vydrží, bude záležet na počasí. Jde totiž o ledový model

18. prosinec 2022 13:38

Na dvorku u Nádražní ulice v Turnově, mezi viaduktem a okružní křižovatkou, nově stojí ledový model staré turnovské radnice. V sobotu 17. prosince ho tam vytvořil sochař Marian Maršálek. Mezi přihlížejícími byl i náš redaktor.

Ledový model z více než tuny ledu začal Marian Maršálek tvořit už před polednem a skončil až po setmění. Jaroslav Hoření se ho samozřejmě nemohl nezeptat, jaký je led vlastně pro sochaře materiál.

„Je pomíjivý. Na jednu stranu je dobrý, že se z něho dají rychle udělat velké věci, na druhou stranu není moc hmotově sochařský, protože tam fungují spíš klamy, je to takové sklo. Funguje tam spíš silueta a nějaká kresba. Musí se počítat s tím, že je průhledný, že tam fungují úplně jiné věci než u klasických materiálů,“ přiblížil Marian Maršálek.

Nástroje se podle něj dají používat podobné jako při dřevosochání, tedy dláta a elektrická pila, pro sochání z ledu ale existují i speciální frézy. Led by měl ideálně být vyrobený přímo pro sochání. „Musí být vytvořený určitým způsobem, aby byl průhledný. Normální led by byl bublinkový a neprůhledný,“ doplnil sochař.

Kromě ledového modelu turnovské radnice, který vydrží, dokud bude mrznout, můžou lidé na dvorku v Nádražní ulice v Turnově obdivovat i jedno trvalé Maršálkovo dílo. Jde o pískovcový model nedaleké Hrubé Skály, kterou umělec vytvořil letos v létě.

Spustit audio

Související